Pošto je predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma objavio vest o smrti Nelsona Mandele, bivšeg šefa države i svetskog simbola borbe za pravdu i jednakost, zastave širom zemlje su spuštene na pola kaplja, a hiljade ljudi je pohrlilo u Johanesburg i Soveto da oda počast jednoj od najuticajnijih ličnosti 20. veka i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Poštovaoci Mandele okupili su se u Sovetu ispred njegove kuće, gde je živeo 1940-ih i 1950-ih, i pevali pesme iz ere aparthejda do kasno u noć. Građani su poštu odavali i ispred njegovog sadašnjeg doma u Johanesburgu, gde je i preminuo.

Vođa borbe većinskog crnačkog stanovništva protiv manjinskog rasističkog režima belaca je zbog svog delovanja proveo gotovo tri decenije u zatvoru (1964-1990), da bi 1994. postao prvi crni predsednik Južnoafričke Republike. Iako se pet godina kasnije povukao s funkcije, ostaće upamćen kao jedan od najvećih državnika na svetu. Očekuje se da ceremonija odavanja počasti borcu protiv aparthejda bude održana u ponedeljak na stadionu na periferiji Johanesburga, koji može da primi 95.000 ljudi.

Njegovo telo će biti izloženo tri dana u Pretoriji, navode agencije, nakon čega će državna sahrana biti organizovana u selu Kunu u pokrajini Istočni Kejp, gde je Mandela odrastao. Očekuje se da u Parlamentu u Pretoriji bude održan komemorativni skup. Knjige žalosti otvorene su u javnim zgradama u Južnoj Africi, kao i u južnoafričkim ambasadama širom sveta. Period žalosti će najverovatnije trajati deset dana, navode agencije.

Vest o Mandelinoj smrti izazvala je reakcije širom sveta, od bivših i sadašnjih državnih zvaničnika, preko pripadnika verskog i kulturnog života, javnih ličnosti i sportista. Zastave na zgradama Vlade u Vašingtonu i Parizu juče su bile spuštene na pola koplja, a pored njegove biste ispred Parlamenta u Londonu polagano je cveće. Ajfelova kula u Parizu juče je svetlela zeleno, crveno, žuto i plavo, što je simbolizovalo zastavu Južne Afrike.

„Preminuo je džin među ljudima. Ovo je gubitak za Indiju koliko i za Južnu Afriku“, rekao je indijski premijer Manmohan Sing. Papa Franja je rekao da je Mandela razvijao „novu Južnu Afriku izgrađenu na čvrstim temeljima nenasilja, pomirenja i istine“. Kraljica Elizabeta II je saopštila da je duboko potresena Mandelinom smrću. Povodom Mandeline smrti oglasio se i predsednik SAD Barak Obama: „On više ne pripada nama. Pripada vremenu“.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da je svet izgubio „vođu vizionara, hrabar glas za pravdu i jasni moralni kompas“. Anan i nadbiskup Dezmond Tutu bili su deo Mandeline grupe poznate kao starešine. „Bog je bio toliko dobar da nam da Nelsona Mandelu kao predsednika u ključnom trenutku naše istorije“, rekao je Tutu, prenela je Beta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Mandela jedan od najeminentnijih političara našeg doba, dok je tibetanski duhovni vođa dalaj-lama ocenio da treba da nastavimo njegovim putem na planu mira, ujedinjenja čovečanstva i pomirenja. Nemačka kancelarka Angela Merkel je dodala da će njegovo ime biti sinonim za borbu protiv ugnjetavanja.

Saučešća sa Balkana

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je predsedniku Južne Afrike Džejkobu Zumi telegram saučešća povodom smrti Nelsona Mandele. „Duboko me potresla vest o smrti Nelsona Mandele, prvog demokratski izabranog predsednika Republike Južna Afrika. Građani Srbije iskreno saosećaju sa vama i dele tugu sa porodicom i narodom velikog sina Afrike „, navodi se u telegramu Nikolića. Telegrame saučešća uputili su i predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, a na predsedničkoj palati u Ljubljani zastave su spuštene na pola koplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari