Suđenje Tačiju: Pravnik OVK 1998. tražio puštanje dve Albanke iz pritvora, obe nađene mrtve 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

U nastavku haškog procesa bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, svedok Nuredin Abazi izjavio je da je, u leto 1998. predložio da iz pritvora OVK budu puštene dve Albanke, koje su, po optužnici, potom pronađene mrtve.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima označenim kao „špijuni“ i „kolaboranti“, Srbima i Romima, optuženi su još Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba OVK. Tadašnji „pravni savetnik“ pri jednom bataljonu OVK u „operativnoj zoni Paštrik“ kod Prizrena, Abazi je u svedočenju potvrdio da je, u avgustu 1998. ispitivao Ljatifu i Rušu Koljoli koje su pripadnici OVK, pod sumnjom da se bave špijunažom, pritvorili u selu Budakovo, u opštini Suva Reka.

„Utvrdio sam da one nemaju ništa sa špijunažom i da bi ih trebalo osloboditi ili poslati u brigadu“, izjavio je Abazi.

On je tvrdio da nije sam mogao da naredi da Kololjijeve budu puštene, već da je to predložio nadležnim pripadnicima OVK.

Posle tri dana u Budakovu, dve žene su odvedene, a u optužnici piše da su

„tela Ljatife i Ruše Kololji pronađena su oko 23. avgusta 1998. u visini sela Topličane, opština Suva Reka, vezanih ruku i sa povredama koje su uključivale rane iz vatrenog oružja“.

O tome kome je tačno predložio da dve Albanke budu puštene iz pritvora OVK, Abazi je u sudnici govorio različito od onoga što je tužiocima rekao u ranijim izjavama.

Svedok je danas tvrdio da je puštanje Kololjijevih predložio pripadnicima OVK Agimu Zubi i Naimu Kadoliju.

Pri tom iskazu ostao je i pošto ga je tužilac Džejms Paće podsetio da je u četiri ranije izjave rekao da je taj predlog dao komandantu svog bataljona Salitu Halitjahi.

U tim izjavama, Abazi je tvrdio da je Halitjaha bio „osoba koja donosi odluke“.

U sudnici je, međutim, tvrdio da je „mislio na štab“, dodajući da je Halitjaha bio na čelu štaba.

U ranijem svedočenju, Halitjaha je potvrdio da je, kao zamenik komandanta „operativne zone Paštrik“, dobijao naređenja od Glavnog štaba OVK.

Abazi je posvedočio da je razgovarao i sa drugim pritvorenim Albancima i Srbima, u Budakovu i u selu Volujak, udaljenom 50 kilometara.

U optužnici protiv Tačija i saoptuženih piše da su u pritvoru OVK u Budakovu bili počinjeni zločini.

Branioci optuženih će sutra unakrsno ispitivati Abazija.

Jutros je, pre Abazija, iskaz iza zatvorenih vrata dao zaštićeni svedok 3877.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U pritvoru u Hagu, optuženi su od novembra 2020. kada su bili uhapšeni na Kosovu. Svi negiraju krivicu za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari