Malezijski putnički avion sa 298 ljudi srušio se juče popodne u donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, gde su sinoć vođene žestoke borbe između snaga ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika, rekao je savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko. Niko od putnika i članova posade nije preživeo, a na „Jutjubu“ je postavljen snimak na kojem se vidi kako delovi aviona padaju s neba. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ova avionska „tragedija“ pokazuje da je neophodno da se „hitno reši“ kriza u Ukrajini.

„Pad aviona Malezija Erlajnza u istočnoj Ukrajini mora biti istražen detaljno i objektivno“, naveo je Putin u saopštenju posle upućivanja saučešća holandskom premijeru Marku Ruteu zbog smrti velikog broja Holanđana u toj nesreći. Ruski predsednik istakao je činjenicu da ta tragedija još jednom pokazuje da je neophodno hitno rešavanje mirnim putem teške krize u Ukrajini“, naveo je Kremlj u saopštenju.

Prema pojedinim izvorima, među putnicima je bilo Holanđana, 23 američka državljana, devet britanskih, kao i 80 dece, kao i učesnika Međunarodne konferencije o borbi protiv HIV/side u Melburnu. Pariz je saopštio da je u avionu bilo i najmanje četvoro francuskih državljana.

Kako je prenela ukrajinska agencija Interfaks, Geraščenko je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je avion koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur pogođen raketom na navođenje iz raketnog sistema Buk, dok je leteo na visini od 10.000 metara. Raketni sistem Buk inače može da ispaljuje rakete u visinu do 22.000 metara. Pojedini izvori navode da je lanser raketa sličan ovom video juče novinar AP nedaleko od istočnoukrajinskog grada Snižne, koji takođe drže proruski pobunjenici.

Malezijska avio kompanija Malezija erlajns saopštila je da je izgubila kontakt sa letom MH17 u 15:15 po lokalnom vremenu dok je avion leteo iznad Ukrajine, a izvor iz avijacije u Moskvi rekao je Rojtersu, prenela je Beta, da je avion pronađen zapaljen u blizini sela Grabovo, koje je trenutno pod kontrolom proruskih separatista, i da „nije uspeo da uđe u vazdušni prostor Rusije“. Tela stradalih putnika pronađena su i do nekoliko kilometara od Grabova. Vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine zatvoren je do daljnjeg. Pre takve odluke ukrajinskih vlasti više aviokompanija je najavilo da neće leteti nad tim područjem, uključujući Alitaliju, Lufthanzu, Er Frans, Britiš ervejz, Aeroflot, Turkiš erlajns.

Proruski pobunjenici u istočnom ukrajinskom gradu Donjecku odbacili su odgovornost za obaranje malezijskog „boinga 777-200“, navodeći da nemaju oružje dovoljnog dometa da to učine. Oni su saopštili su da su pronašli „crnu kutiju“ aviona, prenele su agencije. Andrej Purgin, zamenik premijera Narodne Republike Donjeck, rekao je za agenciju AP, prenela je Beta, da su letelicu najverovatnije oborile snage ukrajinske vlade, ali tu tvrdnju nije potkrepio dokazom. Purgin je obećao da će rukovodstvo te oblasti poslati crne kutije aviona na ekspertizu u Moskvu, preneo je ukrajinski Interfaks. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije juče da ukrajinske snage nisu pucale ni na jednu metu u vazduhu. „Ne isključujemo mogućnost da je ovaj avion oboren i naglašavamo da Oružane snage Ukrajine nisu preduzele nikakvu akciju protiv meta u vazduhu“, rekao je Porošenko i izrazio uverenje da će „odgovorni za tu tragediju odgovarati“.On je obaranje aviona nazvao aktom terorizma i pozvao na međunarodnu istragu. Malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein rekao je na svom nalogu na Tviteru da nema potvrde da je malezijski putnički avion oboren.

O malezijskom avionu telefonom su razgovarali predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama, saopštio je Kremlj. „Ruski lider je obavestio predsednika SAD o izveštaju vazdušne kontrole, koji mu je stigao neposredno pre telefonskog razgovora, kao i da je malezijski avion pao na ukrajinskoj teritoriji“, navodi se u saopštenju Kremlja.

U saopštenju se, međutim, ne iznose detalji o tome šta su Putin i Obama rekli povodom pada aviona. Oni su razgovarali i o situaciji na istoku Ukrajine, kao i poslednjim sankcijama SAD usmerenim protiv pojedinaca i kompanija iz Rusije. Kako je izvestio Rojters, pozivajući se na izvore iz Bele kuće,preneo je Bi-Bi-Si, o incidentu su razgovarali i potpredsednik SAD Džo Bajden i Porošenko. Bajden je Porošenku ponudio pomoć u istrazi o uzrocima pada aviona.

Prema nekim izvorima, navodi Bi-Bi-Si, Ukrajinska služba bezbednosti (USB) je postavila na Jujtjub, kako tvrdi, razgovor proruskih pobunjenika, kojem je ušla u trag, a u kojem oni navodno priznaju da su oborili avion.

U martu je nestao još jedan avion malezijske aviokompanije sa ukupno 239 ljudi. Kao i u najnovijem slučaju, ni „boing 777“, koji je bio na putu za Peking iz Kuala Lumpura, nije prijavljivao tehničke probleme, a imao je i dovoljno goriva i vremenske prilike su bile povoljne. S radara je nestao u 01:30 kada je bio na visini od gotovo 11 kilometara iznad Tajlandskog zaliva. Do danas nije pronađen nijedan njegov deo.

Proruske snage spremne na prekid vatre

Kijev – Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine nagovestili su sinoć da su spremni da proglase trodnevni prekid vatre da bi omogućili istragu uzroka pada malezijskog aviona, prenela je ruska agencija RIA Novosti. Lider pobunjenika Aleksandar Borodaj izjavio je da su u toku pregovori s ukrajinskim vlastima o proglašenju prekida vatre iz humanitarnih razloga. On je rekao da će međunarodnim organizacijama biti omogućen pristup mestu rušenja aviona.

EU i SAD za hitnu međunarodnu istragu

Brisel/Vašington – EU i SAD su sinoć pozvale na pokretanje međunarodne istrage kako bi se u potpunosti rasvetlile okolnosti pada aviona , pošto je, prema nekim izveštajima, oboren. Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton istakla je da okolnosti pod kojim se avion srušio moraju da budu razjašnjene bez odlaganja, kao i da međunarodna istraga mora da potpuno rasvetli tu tragediju. Ona je dodala da je ono što se juče desilo još jedan čvrst dokaz zašto treba što pre okončati sukob na istoku Ukrajine. Predsednik SAD Barak Obama rekao je da će SAD ponuditi svaku moguću pomoć kako bi se utvrdilo šta se desilo s malezijskim avionom u Ukrajini. Obama je naveo da taj incident izgleda kao da je možda reč o užasnoj nesreći.

Na ukrajinskom frontu oboreno nekoliko aviona

Kijev, Moskva – Ukrajina je juče optužila ruske vazduhoplovne snage da su oborile ukrajinski borbeni avion u misiji iznad njene teritorije. Kako je naveo portparol Nacionalnog saveta bezbednosti i odbrane u Kijevu Andrij Lišenko, avion Su-25 oboren je raketom u sredu uveče. Savet je napad ocenio kao „novu provokaciju“, prenosi Beta. „Naš avion je oboren, pilot je uspeo da iskoči iz njega“, navodi se u saopštenju Saveta i dodaje da su ukrajinske snage pilota prebacile na bezbedno mesto i da on nije povređen.

S druge strane, pobunjenici su saopštili da su u sredu oborili dva takva ukrajinska aviona, navodi Bi-Bi-Si. Prema rečima komandanta separatista Igora „Sterlikova“ Girkina, avioni su oboreni tokom borbi na graničnom prelazu Marinivka. Vlasti u Kijevu su prethodno optužile Rusiju da je u ponedeljak oborila vojni transportni avion An-26 nedaleko od ukrajinske granice sa Rusijom. Tada su dvojica članova posade poginula, četvorica su spašena, a dvojica zarobljena. To je juče precizirao Savet. Moskva nije reagovala na ove optužbe Kijeva. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari