Vlada poništila konkurs za nauku 1Foto: www.mc.rs

Vlada Srbije je na današnjoj sednici poništila konkurs za finansiranje naučnih istraživanja, izjavio je danas ministar prosvete Srbije Srđan Verbić i istakao da je on glasao protiv te odluke.

Verbić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je očigledno da sa postojećim budžetom nauka ne može da bude kvalitetnija, a da svi koji rade u toj oblasti i dalje imaju iste plate. Verbić je poručio i da preuzima punu odgovornost za neuspeh konkursa za nauku na kome je njegov tim radio u protekle dve godine i da je spreman da ponudi ostavku kao moralni čin, ali je dodao da ne zna koliko to ima smisla s obzirom da je Vlada u tehničkom mandatu.

Ko god bude radio sledeći konkurs moraće da ga radi sa većim fondom, ocenio je Verbić i napomenuo da je potrebno više sredstava za nauku.

Očigledno je da sa postojećim budžetom ne možemo da očuvamo plate zaposlenih i da istovremeno podignemo kvalitet nauke, smatra Verbić, koji je ukazao da je na mestu zabrinutost naučnih radnika za dalji rad i sopstvenu egzistenciju.

On je objasnio da je u sistemu nauke pre šest godina kada je raspisan prošli konkurs bilo od 11.000 do 11.500 zaposlenih, a da danas pravo konkurisanja ima 18.000 ljudi, pri čemu je budžet ostao isti.

Prema rečima Verbića, vreme je da se razmisli o tome da se iz budžeta za nauku finansiraju samo one oblasti koje mogu da na međunarodnom planu dostignu najviši kvalitet, dok bi se druge stvari finansirale iz budžeta ostalih ministarstava.

Kao primer Verbić je naveo saradnju svog ministarstva sa Ministarstvom poljoprivrede u raspisivanju konkursa za primenu naučnih rešenja u poljoprivredi. Upitan o zamerkama iz Srpske akademije nauka i umetnosti da su se na konkurs za nauku mogle javljati i neakreditovane institucije, Verbić je odgovorio da je to tačno i da je zakon to dozvolio u slučaju da se ispune određeni uslovi.

Na pitanje novinara o istraživačkoj stanici Petnica, Verbić je rekao da je to potpuno druga tema i da je na snazi privremeno finansiranje te ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari