Danska (3): Strogost zanimljivih ulica 1

Na prostranom trgu je impozantna zgrada Opštine, veličanstvena u svojoj višnjacrvenoj boji isa zvonikom i satom koji se oglašava svakih petnaest minuta; od reskog i disonantnog tona trepere zavese na prozoru.

U blizini je železnička stanica sa sličnom fasadom, pa trg sa obeliskom koji predstavlja nultu tačku Danske! Unaokolo, gde pogled padne su nanizane i tesno prirubljene kuće neobično lepih fasada. Na Trgu Opštine ima mnogo klupa. Dovoljno je sesti i posmatrati; prolaznike, turiste, klovnove, animatore, pantomimičare… Ako vam i to dosadi, preći ćete preko puta i zaroniti u čuvenu Stroget ulicu koju smatraju najdužom pešačkom zonom celog regiona.

„Od jutra do sutra“ celom njenom dužinom vri, ključa, oteže se, svira, igra, proteže i vri – život! Sve je zabava: sedenje na klupi na jednom od bezbrojnih trgova, ivici fontana, ili u jednom od bezbrojnih kafea sa pivom ispred sebe. Šetnja pored radnji sa suvenirima, majicama, cipelama, danskim nameštajem, tezgicama na kojoj su pitome jagode (ima ih samo šest u košarici).

A kad konačno dođete do kraja ulice, izlazite na trg Amalija gde u podne možete posmatrati smenu kraljevske garde. U blizini je izložba slika na otvorenom i mala luka sa brodićima.

Sa suprotne strane Opštine je široka bulevarska ulica. Na njenom uglu je bista čoveka u sedećem položaju. Ispod šešira, pogledom kao da obuhvata crvene krovove rodnog grada. Pred nama je Kristijan Andersen, pisac najlepših bajki sveta!

Preko puta je purpurnobela barokna zgrada Karlsbergova giptoteka – predstavlja stalnu izložbu statua i platna najvećih svetskih vajara i slikara (cela soba Renoar!) Potrebno je vreme da se sve brižljivo razgleda. Predah smo potražili na krovu, u stakleno-beloj terasi, između izloženih primeraka egzotičnih bilja, a osveženje našli – u Tuborg pivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari