Foto: Freeimages/Thomsn CZ

Lizing industrija Srbije zabeležila rekornu vrednost u poslednjih pet godina, saopšteno je u godišnjem izveštaju Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS).

Rast je zabeležen u sva četiri segmenta lizing portfolija, a najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 miliona evra. Ovaj segment lizing portfolija porastao je za 54 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost novozaključenih lizing ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila iznosila je 165 miliona evra, što je za 31 milion više u odnosu na isti period 2016. godine, a u sektoru mašina i opreme 72 miliona evra uz porast od 4 miliona. Sektor nekretnina zabeležio je vrednost novozaključenih lizing ugovora od 9 miliona, što je za 3 miliona više u odnosu na 2016. godinu, saopštila je Asocijacija.

„Analiza za 2017. godinu ukazala je na rast vrednosti novozaključenih lizing ugovora za 27 procenata. Osim trenda rasta koji je na lizing tržištu primetan u poslednjih pet godina, takođe je i smanjen procenat nenaplativih potraživanja. Ovakvi pozitivni rezultati lizing tržišta javljaju se kao posledica jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika. Uzimajući u obzir i godišnje analize i trenutnu ekonomsku situaciju u državi možemo potvrditi naša predviđanja da lizing industrija ima potencijal da, u narednim godinama, podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje”, napomenuo je Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Iz ALCS-a ističu da će dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga umnogome zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

Godišnji izveštaj Asocijacije lizing kompanija Srbije pokazao je da su među najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, zatim prerađivačka industrija. Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 miliona evra, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 miliona, a one posluju u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije 49 miliona evra.