Foto: JKP Zelenilo Beograd

Iz Zelenila Beograd objašnjavaju da su to uradili, znajući da je prvi utisak prilikom posete nekom gradu najvažniji, kao i to da zeleni prostori kao integralni deo grada imaju značajan uticaj na njegov identitet i jedinstvenost.

„Na škarpi uz Autoput, u smeru ka Šidu, cvećem, ćiriličnim slovima je ispisan naziv naše države. Za izradu natpisa „SRBIJA“ bilo je potrebno 3 500 sadnica sezonskog cveća u bojama srpske zastave. Sasvim je sigurno da svakom posetiocu Beograda zastane dah kada pogleda ovakav cvetnjak, a u građanima koji ovde žive izazove osećaj ponosa“, navodi se u saopštenju „Zelenila Beograd“.

Foto: JKP Zelenilo Beograd

Cveće ne krasi samo prilaz Beoradu. Duž Autoputa, na potezu od aerodroma „Nikola Tesla“ do isključenja za „Lastu“, na svaki stub javne rasvete postavljene su po dve saksije sa cvećem. Osim Autoputa, viseće saksije sa cvećem su postavljene i u ulicama Kneza Miloša, Bulevaru oslobođenja, Beogradskoj, Ruzveltovoj, Mije Kovačevića i na šetalištu duž leve obale Save.

„Još jedan novitet kada je ulepšavanje Beograda u pitanju je i vertikalno ozelenjavanje duž saobraćajnice u Bulevaru Mihajla Pupina. Uz metalnu zaštitnu ogradu na razdelnoj traci zasađene su puzavice koje će vremenom, većim delom prekriti ogradu. Na ogradu su montirane saksije sa sezonskim cvećem i perenama različitih vrsta, čime je postignuta dinamika vertikalnog ozelenjavanja. Biljke raznih boja i oblika listova i cvetova daju teksturu i kolorit zaštitnoj ogradi na razdelnoj traci ove prometne saobraćajnice. Kako bi se biljke održale postavljen je automatski sistem za zalivanje“, navode iz „Zelenila“.

Bulevar Mihajla Pupina Foto: JKP Zelenilo Beograd

Dodaju da se trude da novim rešenjima i kontinuiranim održavanjem ulepšavaju grad, kako bi posetioci mogli da ponesu lepu sliku iz Beograda.

Povezani tekstovi