Ne davimo Beograd traži da se objavi ugovor o kamerama 1Foto: Facebook/ Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je kao nedopustivu najavu da će u Beogradu na javnim mestima biti postavljeno više od 2.000 kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica, i izrazila sumnju da će podaci biti zloupotrebljeni.

U saopštenju, Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je da bi taj projekat morao da bude otvoren za javnu raspravu da bi se otklonile sumnje u zloupotrebe i zatražila da se što pre objavi šta je sve potpisano sa kineskom kompanijom Huawei, po kom osnovu i kako će sadržaj tih ugovora uticati na slobodu građana i građanki Beograda.

Po oceni Inicijative, ugovor o poslu je skriven od javnosti, ne postoje mehanizmi civilne kontrole, podatke o građanima skupljaće privatna kompanija i posao su dogovorili ljudi koji su već zloupotrebljavali mehanizme prisluškivanja i praćenja neistomišljenika vlasti.

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da se radi o veoma osetljivom pitanju i da se ne može „verovati na reč“ ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da neće biti narušavanja privatnosti.

„Svedoci smo da se uticaj i moć koju u policiji i pravosuđu ima vladajuća stranka svakodnevno koristi protiv neistomišljenika, da se građani prate, nezakonito prisluškuju, a da privatni podaci MUP-a veoma često završavaju u prorežimskim tabloidima, iako su i mnogi od tih podataka upravo oni za koje se ne bi smelo desiti da procure u javnost“, navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja 2020. godine u Beogradu biti postavljeno 2.000 kamera, što je deo projekta „Siguran grad“, a poručio je da građani ne treba da brinu, jer MUP strogo čuva prikupljene podatke.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Ne davimo Beograd traži da se objavi ugovor o kamerama”

  1. Vec su postavljene kamere na raskrsnici kod Studenjaka na Novom Beogradu. Projekat je dakle vec otpoceo.

  2. Onaj ko prati ovu oblast dobro zna da se javni video nadzor u Bgd gradi u veoma misteroznim uslovima u zatvorenom krugu firmi i vlasti (dobro razumete o cemu se radi) a ovaj koji se trenutno izvodi pod formom Medjudrzavnog sporaxuma je krem tajnovitosti kao i sa ostallim drugim krupnim poslovima. Nazalost ovo o cemu se govori u ovom clanku je samo vrh“ledenog brega“ I mislim da je dosao prilicno kasno posto je sve u poodmskloj fazi

  3. Onaj ko prati ovu oblast dobro zna da se javni video nadzor u Bgd gradi u veoma misteroznim uslovima u zatvorenom krugu firmi i vlasti (dobro razumete o cemu se radi) a ovaj koji se trenutno izvodi pod formom Medjudrzavnog sporaxuma je krem tajnovitosti kao i sa ostallim drugim krupnim poslovima. Nazalost ovo o cemu se govori u ovom clanku je samo vrh“ledenog brega“ I mislim da je dosao prilicno kasno posto je sve u poodmskloj fazi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.