Foto: Valentina Todorović

Osim toga, investitor „SAV gradnja“ brani se od rušenja argumentom da je on podneo zahtev za legalizaciju, koji je u Sekretarijatu za poslove legalizacije datiran na 2010. godinu, međutim, komšije tvrde da je gradnja počela tek 2017. godine.

Pomenuti objekat počelo je da gradi preduzeće „SAV gradnja“ početkom 2017. godine kako nam kažu komšije koje su gradnju prve i uočile, i to bez ikakvih neophodnih dozvola. Tada je delovalo kao da će se izgraditi objekat sa prizemljem, dva sprata i potkrovljem, kako i nalažu standardi na ovom prostoru. Ipak, nakon kraće pauze posle izgradnje četvrte etaže, radovi su nastavljeni u vis.

I dalje bez zakonom propisanih odobrenja i uslova za gradnju, investitor je ovime razljutio komšije koje su bile prinuđene da se obrate i inspekciji.

Posle zahteva upućenog odeljenju za građevinsku inspekciju opštine Voždovac, nadležne službe izlazile su na teren nekoliko puta pa je inspekcija donela rešenje kojim se nalaže investitoru da obustavi radove i ukloni objekat. Zajedno sa ovim rešenjem od juna 2017. godine doneta je i odluka o zatvaranju gradilišta. Ipak, investitor nijedno od ovih nije ispoštovao.

Kasnije komšije saznaju da je sličan scenario „SAV gradnja“ imala na još dve lokacije u neposrednoj blizini, o čemu su nadležni takođe informisani.

Nijedna od ovih zgrada nije uklonjena. Ni pored rešenja o izvršenju rušenja iz decembra 2017. godine kada je opštinska inspekcija naložila da, ako „SAV gradnja“ ne uradi naloženo i sruši objekat u roku od 7 dana, to će uraditi drugo lice odnosno firma koju angažuje opština a trošak će se kasnije naplatiti od investitora. Ni ovo se nije desilo, već se stanovi u zgradi pripremaju za useljenje stanara.

Arhitekta Petar Antonović živi u susednoj kući, koja se nalazi na samo dva metra od novoizgrađene osmospratnice. Žalbu je kako kaže podneo nadležnim organima, ali do sada ništa konkretno nije učinjeno. „Policija je dolazila par puta i zatvarala gradilište, ali bi oni samo skinuli trake i nastavili sa radom. Dobili su dozvolu od Elektrodistribucije za četrdeset stanova i garažu, kako je to uopšte moguće kada objekat nije legalan?“

Žalio se Antonović i gradskoj i republičkoj inspekciji ali bez mnogo uspeha.

Iz sekretarijata za legalizaciju je čak saznao da za navedenu lokaciju i katastarsku parcelu postoji podnet zahtev za legalizaciju objekta još iz 2010. godine, što je investitor „SAV gradnja“ koristio kao razlog da traži odlaganje rušenja. Ipak, upitno je, pa čak i veoma sumnjivo kako skreće pažnju Antonović, što je zahtev za legalizaciju datiran na ovu godinu jer je gradnja spornog objekta počela tek 2017. godine.

Ili je investitor podne zahtev unapred planirajući da gradi osmospratnicu bez dozvole, ili je neko od službenika u „pogrešio“ prilikom unosa datuma zahteva.

To je otvorilo prostor da se investitor poziva na zakon o legalizaciji koji važi za objekte podignute pre 2015. godine, premda se na na satelitskom snimku do te godine vidi samo prizemna kuća, tvrdi Antonović.

Iz Sekretarijata za poslove legalizacije nismo dobili nikakav odgovor o ovim navodima – da li postoji pomenuti zahtev za legalizaciju, iz kog perioda i da li je došlo do propusta od strane nadležnih. Nikakav odgovor nismo dobili ni od opštine Voždovac u vezi postupanja građevinske inspekcije. Koliko je puta inspekcija izašla, zašto nije izvršeno ono što stoji u rešenju i da li će i kada objekat biti srušen, samo su neka od pitanja za koju odgovornost snose opštinske vlasti.

Preduzeće je ovakvom gradnjom prekršilo niz zakonskih odredbi, ali i građevinskih propisa. U ovom naselju dozvoljena je izgradnja dvospratnice što je zgrada od osam spratova daleko premašila. Radovi su pri kraju, a investitor je uveliko počeo sa prodajom stanova.

Inače, ova osmospratnica nije jedina koja je izgrađena u naselju i to od strane istog preduzeća. Prijava je podneta i zbog objekata u obližnjim ulicama Pešmanska i Vojvode Toze. Građevinski inspektor doneo je rešenje o obustavi daljih radova i naložio investitoru da ukloni objekte u izgradnji, ali su i ove zgrade takođe izgrađene do kraja.

Krivična prijava protiv investitora

S obzirom da je gradnja bez propisanih dozvola krivično delo, i da je policija već izlazila na teren i zatvarala gradilište, protiv investitora je podneta i krivična prijava. Ta prijava bila bi druga protiv „SAV gradnje“ ili dopuna krivičnog postupka koji se već vodi protiv odgovornih iz ovog preduzeća takođe zbog nelegalne gradnje, pred Drugim osnovnim javnim tužilaštvom.

EPS nije poslušao Vesića

Iako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nedavno, u jeku priče o borbi protiv divlje gradnje, javno opomenuo komunalne gradske službe da ne izdaju dozvole za priključenje objektima koji nema građevinske i upotrebne dozvole, izgleda da u praksi oni ne postupaju o ovom nalogu.

Zgrada u Rada Neimara na Lekinom brdu, prema navodima komšija dobija priključak za struju, a iz EPS distribucije nismo dobili odgovor da li je i kako ovo moguće. Podsetimo, Vesić je na sastanku je s predstavnicima Elektroprivrede Srbije i gradskih komunalnih preduzeća u vezi sa bespravnom gradnjom rekao da je priključenje bespravnih objekata na energetsku, vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu krivično delo prema postojećim zakonima.

Investitor „na godišnjem odmoru“

Od firme „SAV gradnja“ koja je investitor ovog objekta, zatražili smo komentar na sve navode o ovom slučaju i objašnjenje za njihovo postupanje suprotno zakonu. Ipak, iz kancelarije firme čiji je vlasnik i zakonski zastupnik LJubiša Ćulafić, rečeno nam je da je direktor na odmoru do 25. septembra, a da je njegov zamenik trenutno na gradilištu, te da je najbolje da im se obratimo kada se direktor vrati sa odmora.