Foto: Beoinfo

Vesić je izrazio zadovoljstvo jer danas prisustvuje potpisivanju Memoranduma između dve centralne opštine Beograda i Pekinga, podsetivši da je Vračar srce Beograda i Srbije, a Sjičeng srce Pekinga i Kine.

–Prirodno je da ove dve opštine sarađuju i nastave tamo gde su stali Beograd i Peking, istakao je zamenik gradonačelnika i podsetio da dva glavna grada imaju potpisan sporazum o sradnji još od 1980. godine.

Takođe je dodao da dve države uspešno sarađuju i zahavhalio se kineskim prijateljima na podršci koju Kina daje Srbiji.

–Kina je velika svetska sila i pravi je primer kako poštuje male narode, ne namećujući im svoju političku volju. Srbija je u Kini našla zaista iskrenog prijatelja i zaštitnika, i zahvalni smo im na tome. Takvih primera ima mnogo, a jedan je i stav Kine prema Kosovu i Metohiji i podršci teritorijalnom integritetu Srbije, ukazao je Vesić i podsetio da Kina i Srbija imaju potpisan Sporazum o prijateljstvu i razumevanju.

Vesić je ukazao da na sedmičnom nivou prima predstavnike nekoliko kineskih kompanija koji su zainteresovani da ulažu u naš grad i zemlju, kao i da su njihova prethodna iskustva izuzetno pozitivna.

–Nije slučajno što NR Kina u Beogradu gradi najveći kulturni centar na teritoriji Evrope, što samo ide u prilog koliki značaj Kina pridaje saradnji sa Srbijom. Takođe je predviđena izgradnja Srpkog kulturnog centra u Pekingu, koji će dodatno unaprediti saradnju dve zemlje, izjavio je Vesić.

On je podsetio da je prošle godine na Međunarodnom sajmu turizma u Šangaju, Beograd proglašen za najpoželjniju destinacuju po izboru kineskih kompanija, kao i da je uspostavljena direktna avionska linija između Beograda i Pekinga.

Takođe je ukazao da se na godišnjem nivou u srpskoj prestonici beleži dvocifren rast kineskih turista, dodavši da su turistički putokazi u Beogradu, pored srpskog i engleskog ispisani i na kineskom jeziku.

Vesić je rekao da se do kraja godine očekuje ponovni dolazak kineskog predsednika u Srbiju – a na nama je, da ispred Grada Beograda, kao što to radi i Opština Vračar iskoristimo povoljnu klimu koja vlada između dve zemlje i dva naroda, zaključio je zamenik gradonačelnika.

On je najavio izgradnju u Beogradu i Kineskog parka, čija će lokacija možda biti i na Vračaru, ali i mogućnost da neke od vračarskih škola počnu sa učenjem kineskog jezika.

Nedeljković je takođe izrazio zadovoljstvo što posle 38 godina od Sporazuma o saradnji, centralne opštine Beograda i Pekinga danas potpisuju Memorandum o saradnji i prijateljstvu. On je podsetio i na paralelu dve centralne opštine Pekinga i Beograda, na čijim su se teritorijama počeli razvijati dva glavna grada.

–Mi imamo dosta naučimo, ali i da pokažemo šta znamo kako iz oblasti sporta, kulture, medicine ili organizacije rada u našoj opštini, kao što su komunalni i građevisnki poslovi. Te da u budućnosti unapredimo iskustva i znanja, ukazao je Nedeljković.

On je najavio da će Opština Vračar prilikom posete okrugu Sjičeng doneti bistu poznatog glumca Velimira Bate Živojinovića koji je, preko filma „Valter brani Sarajevo” širom poznat u Kini, i koji je bio Vračarac od svoje šeste godine.

Takođe se zahvalio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji je takođe Vračarac, koji je prvi korak u ostvarivanju današnjeg potpisivanja Memoranduma ostvario prošle godine prilikom susreta sa predstavnicima kineske ambasade u Beogradu.

–Ovo je veoma značajan dan za opštinu Sjičeng koji je rezultat zajedničkog rada Ambasade Republike Srbije u Kini i predstavnika Grada Beograda, i to je značajan pokazatelj produbljivanja prijateljske saradnje između Kine i Srbije, ukazao je sekretar okruga Sjičeng Lu Jingčuan. 

On je istakao da će potpisivanje Memoranduma biti značajan podstrek za podsticanje razvoja međusobnog razumevanja i prijateljstva, i najavio saradnju u više oblasti dve opštine.

–Potrudićemo se da kroz našu saradnju uzajamno učimo, dupunjujemo nedostatke i koristimo zajedničke predsnosti, a cilju produbljivanju prijateljstava naših zemalja i blagostanja naših građana, ukazao je Lu Jingčuan.

Događaju je prisusvovala zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović, kao i predstavnici kineske oblasti Sjičeng i Opštine Vračar.