Radojičić: Beograd će ove godine podneti kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope 1Foto: Beoinfo

Radojičić je posle sastanka sa gradonačelnikom Ljubljanje Zoranom Jankovićem kazao da je posebno važno što Beogradu oko aplikacije pomaže glavni grad Slovenije koji je 2016. godine proglašen Zelenom prestonicom Evrope.

Navodeći da je prijateljstvo Ljubljane i Beograda dugogodišnje, Radojičić je ocenio da je glavni grad Slovenije dostigao „mnoge ciljeve“ koje sam želi da ostvari kao gradonačelnik Beograda.

„Možemo mnogo toga da naučimo od Ljubljane. Razgovarali smo o transportu, problemima i alternativama vezanim za komunalni otpad i drugim komunalnim temama. Kada je reč o čistoći ulica, poslušao sam savet gradonačelnika Ljubljane da je važno da treba sprečiti onaj prvi papir koji padne. Zato je važno dizanje svesti ljudi jer u Ljubljani deca još u obdaništima kroz igru uče da separiraju otpad“, kazao je Radojičić.

Navodeći da je privredna i politička saradnja dve zemlje dobra i da su Beograd i Ljubljana pobratimljeni gradovi, Zoran Janković je rekao da je Ljubljana zahvaljujući priznanju Zelene prestonice Evrope 2016. godine, postala interesantnija investitorima.

„Ljubljana je jedini grad u ovom delu Evrope koja je izabrana za Zelenu prestonicu Evrope. Drago mi je da sada Beograd aplicira za to priznanje“, rekao je Janković.

On je dodao da je teško porediti komunalne probleme Beograda i Ljubljane zbog kako je rekao, veličine dva grada.