Rukovodstvo opštine Zemun obišlo radove na Gardoškoj tvrđavi 1Foto: Opština Zemun

Tom prilikom, Matić je vrednim neimarima priredio predah uz hladnu vodu i sokove, i u kraćem razgovoru istakao da će njihov trud građani znati da cene i da su ovi radovi u skladu sa opredeljenjem Gradske opštine Zemun da se najvažnije turističke tačke obnove kako bi u najboljem svetlu predstavile potencijale Zemuna, navodi se u saopštenju.

U toku obilaska terena predsednik Matić je obišao radove koji se odnose na obnovu porušenih kula sa pripadajućom terasom bedema (citadelom) i potpornim zidovima.

Takođe, radovi teku punom parom i na rekonstrukciji i restauraciji stepeništa koje se prostire od Lagumske ulice do Gardoške terase, koje su deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna.

Jedan krak stepeništa pruža se od Milenijumske kule do Ulice Visoke, drugi od Ulice Visoke do Ulice Stare, a treći od Ulice Stare do Ulice Gardoške.

Kako se navodi u saopštenju, rekonstrukciju stepeništa koje vode ka Gardošu finansira Gradska opština Zemun u iznosu oko 15 miliona dinara, a na osnovu inicijative građana kroz projekat Da se radi i gradi po tvom.

Idejni projekat za restauraciju bedema zemunske tvrđave izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a vrednost radova iznosi 34 miliona dinara