Uvedeno "javno slušanje" sednica 1Foto: Skusptina grada Beograda (arhiva)

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili izmene i dopune Poslovnika Skupštine Beograda.

Prema rečima predsednik Skupštine grada Nikole Nikodijevića, radi se o pravno-tehničkom usaglašavanju odredbi poslovnika s obzirom na to da je pre nekoliko meseci Skupština Srbije usvojila novi Zakon o lokalnim samoupravama i novi Zakon o glavnom gradu.

Nikodijević je podsetio da je posledica usvajanja tih zakona bilo usvajanje novog statuta Grada Beograda.

– Neophodno je uskladiti članove poslovnika Skupštine Grada Beograda sa novim statutom. Najvažniji delovi koji se usaglašavaju, a nema ih mnogo, tiču se izbora sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada, a na jasniji način biće definisan i izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, naveo je Nikodijević.
Novi poslovnik ograničio je broj radnih tela na 25, naveo je Nikodijević.

– Zakon kaže da je to maksimum, što nas ne sprečava da ih eventualno bude manje. Prva od dve ključne stvari, kada je u pitanju promena poslovnika, jeste uvođenje Instituta javnog slušanja, koji proizilazi iz novog zakona koji je usvojen i koji od ranije koriste zemlje sa razvijenom parlamentarnom demokratijom. Poslovnik definiše način na koji se može doći do javnog slušanja. Radna tela svojim odlukama po pitanjima koja su od velikog značaja za Skupštinu Grada Beograda mogu podneti predloge Skupštini grada u vezi tematike koja će omogućiti javnu sednicu sa javnim slušanjem. Nakon javnog slušanja, radno telo ili istaknuti pojedinci mogu pisanim putem da dostave primedbe ili sugestije sekretaru Skupštine grada. Druga važna stvar među izmenama je i mogućnost zakazivanja Skupštine grada po hitnom postupku u roku od 24 časa. Kao predsedniku Skupštine Beograda bilo mi je čudno da poslovnik ne predviđa mogućnost zakazivanja sednice u roku kraćem od sedam dana u nekim ekstremnim situacijama koje iziskuju hitno održavanje sednice. To je naravno nešto što nećemo koristiti van opisanih situacija, ali ako se ukaže potreba, moći ćemo da je iskoristimo. Sve promene imaju za cilj efikasniji rad gradskog parlamenta, dodao je Nikodijević.

Primedbe na izmene Poslovnika odbornici Saveza za Srbiju, koji bojkotuju zasedanja Skupštine, izneli su pre početka sednice.

– Po izmenama Poslovnika umesto dosadašnje prakse, po kojoj je samo gradonačelnik mogao da govori po 10 minuta po bilo kojoj tački dnevnog reda, sada i zamenik gradonačelnika imati to pravo. To je još jedan dokaz kako se ponižava gradonačelnik i kako zamenik uzurpira funkciju gradonačelnika, rekao je šef te odborničke grupe Nikola Jovanović.

„Elektrane“ dobile direktora

Na mesto direktora „Beogradskih elektrana“ odbornici su potvrdili imenovanje Radeta Baste, dosadašnjeg vršioca te dužnosti. Zbog napuštanja mandata odbornika u Skupštini grada ispred stranke SPAS Aleksandra Šapića, Željko Ivanji je razrešen članstva u šest skupštinskih odbora, a za nove članove, na predlog te odborničke grupe, izabrani su: u Administartivno- mandatnoj komisiji LJiljana Kuzmanović Vujaković, u Savetu za kulturu Mina Kitanović, u Savetu za zdravstvo, socijalnu i dečiju zaštitu, boračka i invalidska pitanja Milosija Perunović, u Savetu za komunalno-stambene delatnosti i građevinsko zemljište kao i u Savetu za saobraćaj Srđan Vučić, i u Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova Nemanja Ranković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.