Kako se navodi u saopštenju NIS-a, ovu akciju organizovala je kompanija NIS u saradnji sa Ruskim domom i podvorjem Ruske pravoslavne crkve u Srbiji.

Događaju su prisustvovali Patrijarh srpski Irinej, Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, kao i predstavnici kompanija „Gasprom njeft“ i NIS.

„Ruski Nekropolj u Beogradu jedno je od najvećih počivališta ruske emigracije u svetu, ali nas pre svega podseća na najsjajniji period srpsko-ruskog zajedništva – kada je car Nikolaj II uveo Rusiju u Prvi svetski rat kako bi pomogao Srbiji, koja je samo nekoliko godina kasnije otvorila vrata za oko 40 hiljada ruskih izbeglica. Važnost Ruskog Nekropolja prepoznala je kompanija „Gasprom njeft“ koja je pomogla obnavljanje ovog kompleksa, koji su 2014. godine svečano osvetili Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril i Patrijarh srpski Irinej“, piše u saopštenju.

Pre početka današnje volonterske akcije, Patrijarh srpski Irinej pozdravio je sve prisutne: „Nalazimo se na svetom mestu gde počivaju brojna tela naših pravoslavnih Hrišćana, i naše braće Rusa, koji su položili živote svoje u borbi za slobodu našega naroda. Zato smo blagodarni što su oni svoje živote posvetili za ono što je najvrednije, a to je za bližnje svoje. Ovde su mnogi Rusi našli svoje utočište, svoju drugu otadžbinu, i došli su brojni ruski naučnici, profesori, arhitekte, istoričari i lekari koji su svojim znanjem i stručnošću podigli nivo naše nauke, i zato im je naš narod večno zahvalan.“

Nadežda Kušenkova, direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu izjavila je: „Poštovani prijatelji danas smo se simbolično okupili, ovde na Novom groblju, na dan stogodišnjice obeležavanja završetka Prvog svetskog rata kao i 180 godina diplomatskih odnosa između Ruske federacije i Republike Srbije. Ovaj kompleks blagoslovili su patrijarsi Kiril i Irinej, a obnovljen je 2014. godine kao rezultat bliske saradnje između Gasprom Njefta, ruske ambasade i podvorja ruske pravoslavne crkve. Iskoristila bih priliku i da se posebno zahvalim kompaniji NIS i generalnom direktoru, gospodinu Tjurdenjevu.“

Ruski Nekropolj je osnovan dvadesetih godina 20. veka u okviru Novog groblja u Beogradu i na njemu je sahranjeno oko 400 ruskih emigranata. Nekropolj predstavlja počivalište velikog broja istaknutih ruskih naučnika, vojskovođa i crkvenih velikodostojnika, kojima je Srbija nakon emigracije postala druga domovina. Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS organizacijom volonterske akcije nastoji da sačuva sećanje na podvige naših predaka i nastavi jačanje srpsko-ruskih odnosa.