Zašto vlast u Beogradu ne pokreće pitanje eksploatacije litijuma? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Iako je, nakon masovnih građanskih protesta, Vlada Srbije u januaru 2022. godine raskinula saradnju sa britansko-australijskom kompanijom Rio Tinto, koja je u dolini Jadra obavljala istraživanja o mogućnosti eksploatacije rude litijum, stručna javnost je bila uverena da srpske vlasti ipak neće tako lako odustati od tog projekta.

Nedavna izjava potpredsednika Evropske komisije za zelenu agendu, međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroša Šefčovića, da su pri kraju pregovori između Srbije i EU za nabavku litijuma iz doline Jadra potvrđuje da su predviđanja eksperata po tom pitanju bila u potpunosti tačna.

Šefčović je naglasio da se radi o poslednjim pravnim preprekama pre nego što se ostvari trgovinsko partnerstvo između EU i Srbije.On je istakao „jedinstvenu poziciju“ Srbije vezano za minerale navedene u zakonu o kritičnim sirovinama EU, kao što je visokokvalitetni litijum, za koji je rekao da je „jedan od najboljih na svetu”.

Dodao je da su trenutni razgovori sa Vladom Srbije usmereni na ekstrakciju, preradu i upotrebu litijuma.

Dok se u Evropskoj uniji o eksploataciji litijuma u Srbiji priča otvoreno vlast u Beogradu pak to pitanje, očito iz taktičkih razloga, ne pokreće u ovom trenutku ne želeći da uoči lokalnih izbora 2.juna u našoj zemlji rizikuje gubitak podrške dela svog biračkog tela koji je izričito protivi sprovođenju takve investicije jer smatra da bi to bilo pogubno za ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Međutim, eksperti nemaju dilemu da će srpske vlasti odmah po završetku izbora startovati sa kampanjom čiji će cilj biti da građane ubedi da je otvaranje rudnika litijuma na našim prostorima u njihovom najboljem interesu.

Zašto vlast u Beogradu ne pokreće pitanje eksploatacije litijuma? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Ono što je važno naglasiti je to da su nadležni dužni da ovoj stvari ne pristupaju politikantski već to moraju činiti odgovorno a neophodno je i da se oglase i upoznaju građane da li su sa Briselom postignuti bilo kakvi dogovori o sprovođenju potencijalno rizičnog projekta.

Takođe, poznato je da predstavnici ekološkog pokreta smatraju da bi izgradnja rudnika litijuma u Srbiji imala poguban utticaj na životnu sredinu te da će se shodno tome toj incijativi kategorično suprotstaviti na isti način kao što je to bio slučaj sa Rio Tintom koji je bio zainteresovan za eksploataciju te rude.

Bilo bi nužno, zarad istinitog informisanja javnosti, da nadležni obezbede mogućnost izrade nezavisne studije koja bi pokazala da li bi izgradnja rudnika litijuma u dolini Jadra stvorila ekološke probleme i ugrozila ljudsko zdravlje.

Ako bi se pokazalo da je situacija takva i da su ekološki aktivisti u pravu po ovom pitanju, od otvaranja rudnika litijuma u Srbiji odmah se mora odustati jer je ljudsko zdravlje važnije od bilo kakvog biznisa, ma koliko on navodno unosan bio.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari