Saga o parizeru je skretanje pažnje, dok se Jovanjica baca pod tepih: Lični stav Dragana Erakovića 1Foto: MUP

Izbora će svakako biti pred proleće, onih lokalnih i pokrajinskih, a za parlamentarne i beogradske uskoro će se znati. Opozicija traži da se ovi vanredni izbori održe do kraja godine, ali se o tome pita Aleksandar Vučić, i svakako neće biti po želji opozicije jer naprednjaci ne brane samo vlast već i sebe, a mnogi bi dospeli i na robiju zbog raznoraznih kriminalnih dela.

Međutim, dosadašnja iskustva govore da opozicija pravi i greške u koracima. Saga o parizeru pokazna je vežba vlasti da skrene pažnju na nebitne stvari, dok se one suštinske, kriminalizacija, na primer Jovanjica, baca pod tepih.

O tome znatan deo građana, pogotovo van većih gradova, nije ni obavešten. Bojkot prethodnih lokalnih izbora jeste da je pokazao da opozicija drži reč, ali je za protekle četiri godine izgubljena i infrastruktura. Opštinski i gradski odbori, ako su i opstali, bili su mahom bez sredstava, a uz to je pogašena i većina profesionalnih lokalnih medija.

Šabac je, na primer, bio uporište slobode, ali je delom i zbog bojkota ostalih opozicionih stranaka izgubio demokratsku lokalnu vlast. Istina, Gradska izborna komisija poništila je u prvi mah izbore na svih sto biačkih mesta zbog brojnih malverzacija, a razlika je bila oko 900 glasova.

Međutim, uzalud su bile krivične prijave, žalbe Ustavnom sudu, izbori su izgubljeni jer je sudstvo bilo u naprednjačkim rukama, a nije bilo podrške čitave ili barem većinske opozicije da se ispuni zakon i pravda.

Saga o parizeru je skretanje pažnje, dok se Jovanjica baca pod tepih: Lični stav Dragana Erakovića 2
Foto: Privatna arhiva

Nakon majskih događanja i masovnih ubistava, pokrenuta je šira javnost i protesti, ali nijedan zahtev sa tih protesta nije ispunjen, a biva i sve manje učesnika u njima.

Najava izlaska opozicije i građana na ulice ako ne bude vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine ne obećava masovnost i popuštanje naprednjačke vlasti.

Takođe, teško je očekivati da se izborni uslovi promene, pogotovo u medijskoj sferi, a nema nešto ni čvršće podrške od zapadnih demokratija. Zaboravilo se na izbore 2000. godine i pobedu DOS.

Potrebno je veće uporište na terenu, formiranje mesnih odbora, obilazak i tribine po mesnim zajednicama, selima i zaseocima. Ne manje bitno je zajednički nastup, jer fragmentarna opozicija zbunjuje birače, ne znaju se ni stranke a ni kandidati za izbore.

Ono što je važan jezičak na kantaru da je ovakva vlast korumpirana, povezana sa kriminalom, a pogotovo loše upravljanje državom. Svaka porodica i građanin oseća da jedva preživljava, izuzev onih na vlasti i u vlasti koji se basnoslovno bogate, a već u oktobru sledi povećanje akciza za osam odsto, što će doprineti novoj spirali poskupljenja, uz najavljeno poskupljenje struje i gasa.

Inflacija je uveliko uzela maha, od onih zvaničnih 12 odsto, ali sa znatno većim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica. Za ovih 11 godina naprednjaci su zadužili državu i buduće generacije za 22 milijarde evra, a poređenja radi Maršalov plan je sa 13 milijardi dolara podigao čitavu Evropu.

Opozicija je, koliko već juče, morala već da se razleti po terenu, da pripremi kandidate i zajednički nastup, jer vreme ne radi za nju, a novi poraz na izborima duboko bi okovao ovu i ovakvu Srbiju, uništenih institucija i urušenu u samoj sebi.

Autor je novinar iz Šapca

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari