Privatizacija državnih organa 1

Vladajuća većina je beskrupulozna – ne bira sredstva da „neutrališe“ političke protivnike i one koji se otvoreno suprotstavljaju nametnutom sistemu vrednosti. Svedoci smo svakodnevnih napada na lični integritet ličnosti koje misle drugačije.

Poslednji primer je burna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srbije o izboru Vlade, tokom koje je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, pored ostalog, javno naveo podatke iz službenih evidencija MUP-a i teritorijalnog organa Ministarstva odbrane (MO) o narodnom poslaniku Zoranu Živkoviću.

Taj postupak narušavanja zaštite tajnih i podataka o ličnosti je još jedan pokazatelj izostanka elementarne demokratije, uzurpacije vlasti i zloupotrebe državnih institucija i nedopustiv je u pravnoj državi. Plasiranje ličnih podataka u najširu javnost nije bilo u interesu javnog poretka, već dnevne politike, čime je narušeno jedno od fundamentalnih, Ustavom Republike Srbije propisanih, ljudskih prava. Štetni efekti selektivne primene zakona i procedura i zloupotrebe dostupnih informacija, u konkretnom slučaju, ogledaju se u ugrožavanju ugleda, kako gospodina Živkovića, tako i državnih institucija. Međutim, neretko je „oticanje“ podataka iz bezbednosnih i drugih službi ugrozilo telesni integritet, pa i život, fizičkog lica.

Primitivizam i neodgovornost pojedinih aktera na političkoj sceni Srbije i njihov uticaj na degradaciju pravnog poretka urušavaju civilizacijski nivo u društvu i usporavaju promenu vrednosnog sistema. Olako plasiranje neistina i poluistina, diskvalifikacija i vređanje neistomišljenika, podizanje tenzija i nametanje manipulatorskih tema, postali su opšteprihvaćen način ophođenja političara koji su na vlasti. Svašta se piše i svakako se priča, bez razmišljanja o posledicama iskazanih reči. Pojedinci iz vladajuće većine više ne razlikuju dobro od zla, niti svoju korist od očigledne štete. Neprihvatanje dijaloga, argumenata i suprotstavljenih mišljenja je potvrda krize parlamentarizma i odsustva svesti o javnom interesu, a nedostatak kapaciteta vladajuće većine ogleda se i u kadrovskoj kombinatorici koja ne uliva poverenje u institucionalizaciju zemlje.

Privatizacija državnih i organa državne uprave usložnjava uspostavljanje mehanizama koji obezbeđuju, pored ostalog, zaštitu tajnih i ličnih podataka. Stanje u toj oblasti je zabrinjavajuće i predstavlja delikatan problem. Koliko ne čude postupak gospodina Martinovića, njegovo elementarno neznanje ili zla namera, arogancija i bahatost, toliko je za analizu prekoračenje ovlašćenja i/ili zloupotreba položaja pripadnika MUP-a i MO koji su podatke iz službene evidencije i dokumenata označenih propisanim stepenom tajnosti učinili dostupnim neovlašćenom licu. Po čijem zahtevu ili naređenju?

Posao državnih organa je da tajne i podatke o ličnosti obrađuju, štite od kompromitacije i dostavljaju na zakonit način, u skladu sa unapred određenom i pravno definisanom svrhom, kao i da vrše unutrašnju kontrolu nad primenom regulative. Izostanak unutrašnje kontrole i nadzora nad primenom propisanog doprinosi zapostavljanju pitanja odgovornosti za nepoštovanje Zakona o tajnosti podataka i Zakona o zaštiti ličnih podataka, kao i podzakonskih akata određenih navedenim zakonima. Samim tim, sve je veća dostupnost podataka, što povećava mogućnost korišćenja istih u nedozvoljene i nelegitimne svrhe.

Aktuelni postupci rukovaoca, obrađivača ili korisnika podataka ukazuju na neskriveno stavljanje na raspolaganje i zloupotrebu poverene službene evidencije, što se može okarakterisati kao krivično delo. Oni, konačno, moraju uzrokovati reakciju nadležnih organa i pokretanje mehanizma odgovornosti zbog nečinjenja ili pogrešnog činjenja svih aktera. U protivnom, tolerancija i izostanak konsekvenci obesmišljavaju tvrdnju da niko nije iznad zakona, pospešuju samovolju i doprinose opadanju poverenja u institucije. Srbiji je potreban red, a ne privatizacija Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije, Policije, tužilaštava i drugih organa javne vlasti, koji čekaju političku volju da bi postupili po zakonu.

* Autor je general-potpukovnik u penziji i član glavnog odbora DS

close
Privatizacija državnih organa 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.