Veća ili viša temperatura 1

Poštovani g. Petroviću,

Siguran sam da Vi znate da temperatura može biti viša ili niža a ne može biti veća. Izgleda, nažalost, da to ne znaju bar neki novinari i bar neki urednici. Prva rečenica u tekstu „Na suncu satima čekale da potpišu svoj otkaz“, (Danas, 2. 7. 2020, strana 16).

Sa poštovanjem,

Miroslav Milekić, pretplatnik

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Veća ili viša temperatura”

  1. Evo i danas i skoro svim novinama pise „SAD nisu prekinule, vec samo odlozile razgovor Beograda i pristine“….Srpski jezik spada u najpreciznije jezike u svetu, gde svaki termin ima svoje znacenje…Razgovor izmedju Beograda i pristine je odgodjen, a ne odlozen….Odlazu se knjige na police, puske u soske, (pomera se u prostoru), a ako se nesto pomera u vremenu, onda se ODGADJA…..Lektori, gde ste?

    • Glagol odgoditi znači ostaviti da se nešto uradi kasnije, pomeriti za docnije: odgodićemo taj razgovor za sutra.

      Glagol odložiti znači staviti na stranu, spustiti, ostaviti: ona odloži kaput i sede. Pored toga, upotrebljava se kao sinonim za odgoditi: odložićemo taj razgovor za sutra.

      • Odloziti se koristi za materijalne stvari, predmete. Dok se za vremenske koristi odgoditi. Kako se dogadja tako se i odgadja…

  2. Kad je neko ili nešto više ili niže to se u našem jeziku uglavnom podrazumeva na dimenzije nekoga ili nečega. Kada se kaže da je nešto manje ili veće to se odnosi se na poziciju jer su obe reči derivat od reči umanjeno ili povećano. Prirodno je reći da neko ima povećanu ili umanjenu temperaturu tj. manju ili veću temperaturu. Pritom je najvažnija shvatljivost informacije tj. da čitaoci pravilno razumeju šta je autor teksta hteo da kaže.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.