NUNS kao istorijski sudija 1Foto: FreeImages / Cierpki

Sa nevericom sam pročitao gore pomenuto saopštenje u kome se Nezavisno udruženje novinara Srbije promoviše u arbitra o kontroverznim istorijskim pitanjima.

Naime, kritikujući tobože Ministarstvo kulture NUNS oštro osuđuje neku firmu koja je rekla da je u Jasenovcu ubijeno više od 88.000 ljudi, dok NUNS tvrdi, pozivajući se na „istoričare“, da je žrtava bilo devet puta više, što će reći skoro 800 hiljada.

Istoričari na koje se poziva NUNS su oni kod kojih se broj žrtava u zločinima počinjenim nad Srbima neprestano povećava, dok se broj žrtava u zločinima koje su počinili Srbi neprestano smanjuje pa se tako za Srebrenicu tvrdi da je bilo oko 2.000 žrtava i to zato što su se Bošnjaci međusobno poubijali. O ovoj manipulaciji brojem stradalih u Jasenovcu, koja kod nekih ide čak do milion ljudi, poznati srpski emigrant i statističar Bogoljub Kočović, u svojoj knjizi „Sahrana jednog mita“, kaže: „Tvrditi da je samo u koncentracionom logoru Jasenovac bilo oko 700.000 ubijenih – čista je besmislica“. A kad je reč o pravim istoričarima, najpozvaniji među njima dr Ivo Goldštajn, u knjizi Slavka Goldštajna „Jasenovac – tragika, mitomanija, istina“, navodi da je Spomen područje Jasenovac do 2011. utvrdilo imena 81.998 žrtava, od čega 46.685 Srba, 16.131 Rom, 12.982 Jevreja i 4.209 Hrvata.

Naravno, sasvim je jasno da je u Jasenovcu počinjen genocid, a za takvu kvalifikaciju nije potrebna nikakva viktimistička gigantomanija sa brojevima jer pravna kvalifikacija ne zavisi od brojeva već od namere sa kojom je zločin počinjen. Takođe je jasno da manipulisanje brojem žrtava, uz prikrivenu aluziju da su sve to bili Srbi, predstavlja deo oficijelne nacionalističke propagande sa preciznim dnevnopolitičkim ciljevima za unutrašnju i spoljnopolitičku upotrebu. Ono što, međutim, nije jasno jeste šta će NUNS u tom društvu?

Autor je advokat

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “NUNS kao istorijski sudija”

  1. Za gospodina advokata samo jedna rečenica. „Izraelski istoričar Gideon Grajf ocenio je danas da je u ustaškom logoru Jasenovac, prema dostupnim podacima, ubijeno između 700.000 i 800.000 Srba, Jevreja i Roma i rekao da se o tim nedužnim žrtvama ne može ćutati.“ Ovo su preneli svi mediji u Srbiji. Kako je to izračunao broj žrtava „poznati srpski emigrant i statističar Bogoljub Kočović“? Pravio je popis pre i posle rata, prebrojavao žrtve, istraživao jasenovačka dokumenta? To što je poimenice utvrđeno da je u Jasenovcu ubijeno 81.998 osoba, od čega 46.685 Srba, 16.131 Rom, 12.982 Jevreja i 4.209 Hrvata, znači či to da drugih žrtava nije bilo. Po ovom podatku, u Jasenovcu je ubijeno nešto manje od četiri puta Srba nego Jevreja. I na kraju za gospodina advokata jedna porazna istina da broj stanovnika u kozarsko-prosarskoj oblasti sve do šezdesetih godina nije dosegao onaj po popisu iz 1939. godine.

  2. eminentni naucnici govore o broj od 700000 samo danas ima neke podatke koje daju razni ustasoidni statisticari- ro sto je popisaono po imenima 82000 zrtava ne znaci da je toliko ubijeno, nego da popis nije zavrsen niti proveden kako treba.prema tome gospodine sekulovicu ne znam koliki ste vi strucnjak za ova pitanja, ali vi ne ponijate nuns nego one koji 1000 puta vise znaju oi ovome od vas.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.