Foto: N1

… ocenjuju advokati Filip Domazet i Zoran Saveljić, branioci sedmorice žandarma koje je Viši sud osudio zbog fizičkog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i dvojicu pripadnika vojne policije u njihovoj pratnji, a tokom održavanja „Parade ponosa 2014“.

Apelacioni sud u Beogradu je ovih dana odlučio da ukine deo prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, inače donete krajem 2017. godine, kojom su žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni na šest meseci uslovne kazne sa rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje. Ovaj sud je ukinuo i deo prvostepene presude kojom se žandarm Dragan Savić osuđuje na osam meseci uslovne kazne, sa rokom provere od tri godine, zbog zlostavljanja i mučenja, ali i napada na pripadnike vojne policije koji su „pratili“ Vučića i Malog.

Ovaj sud je, istovremeno, potvrdio deo prvostepene presude kojim se komandant voda niške Žandarmerije Rade Matić oslobađa optužbi da nije preduzeo mere da spreči napad jer, kako je navedeno u obrazloženju, on nije bio u mogućnosti da izda naređenje policijskim službenicima da prestanu sa upotrebom sredstava prinude. Matić je time pravosnažno oslobođen.

U obrazloženju odluke o ukidanju prvostepene presude, ocenjuje se da je prvostepeni sud učinio „bitne povrede odredaba krivičnog postupka“ i da je „nepotpuno utvrdio činjenično stanje“. Prema navodima suda, jedna od bitnih povreda je da su u presudi Višeg suda „nejasni razlozi“ zbog kojih su žandarmi hteli da „zastraše i nezakonito kazne“ Vučića i Malog, kako je u njoj zaključeno. Druga bitna povreda je što Viši sud „nije u potpunosti rešio predmet optužbe kojom je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično delo napad na vojno lice u vršenju službe“ jer je samo jednog žandarma oglasio krivim za to delo, dok za ostalu šestoricu „uopšte nije odlučivao“.

– Nakon presude Apelacionog suda, u ponovljenom postupku postoje ozbiljne šanse da svi okrivljeni budu oslobođeni. Potvrđena je oslobađajuća presuda za jednog okrivljenog, a kao glavni razlog za ukidanje presude navedena je činjenica da u presudi prvostepenog suda nedostaje motiv za navodno zlostavljanje i mučenje, a kada nema motiva za krivično delo, dovedeno je u pitanje i samo delo – kaže advokat Domazet, koji zastupa šestoricu žandarma.

Advokat Saveljić, branilac prvooptuženog žandarma Predraga Mitrovića, koji inače na snimku koji je nakon incidenta „obišao“ medije i internet udara pendrekom brata Aleksandra Vučića, dodaje da je ovakva presuda Apelacionog suda „očekivana“, jer je bilo očigledno da su tokom prvostepenog postupka postajali propusti.

– Mada još nismo dobili presudu, iz otpravka koji je objavljen vidi se da je uvažen ključni zahtev odbrane – da se saslušaju starešine kako bi se utvrdilo da li je bilo poziva za pomoć od strane žandarma koji su bili u kordonu. Za sada ne znamo, ali pretpostavljamo da je uvažen i naš zahtev za veštačenje snimka na kojem se vidi zamahivanje ruke i bacanje flaše od strane oštećenog (Andreja Vučića). Tužilac tvrdi da je oštećeni samo „odbacivao flašu“, a mi da je gađao pripadnike Žandarmerije, i to nakon što nije poslušao naredbu da se udalji – kaže Saveljić.

Pred Višim sudom u Beogradu svi optuženi su negirali krivicu i naveli da su 28. septembra 2014. postupali po zakonu. Predsedavajuća sudskog veća, sudija Svetlana Aleksić u obrazloženju presude je navela da je sud „odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili“. Ona je još kazala da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka Televizije N1 sa lica mesta.

Naš list je prvi izvestio o svim okolnostima ovog incidenta, navodeći, za razliku od većine medija, i ono što su govorili pripadnici Žandarmerije. Tom prilikom smo naveli i da je odmah nakon incidenta „nestao službeni snimak Žandarmerije“, što se potvrdilo tokom prvostepenog suđenja. Vojno bezbednosna agencija (VBA) je osim ovog snimka oduzela i sve snimke sa okolnih zgrada ili banaka.

Nakon incidenta smenjen je tadašnji načelnik niške Žandarmerije Senad Koštić, a petorica žandarma je suspendovano. Svi oni su kasnije vraćeni na posao, ali su neki od njih, kao što je Mitrović, raspoređeni na niža radna mesta. Prema nezvaničnim podacima, jedan od okrivljenih, žandarm Stojanović, otišao je u penziju.

Vučić i Mali o incidentu

Andrej Vučić i Predrag Mali su pred Višim sudom kazali da su nameravali da odu do stana Vučićevih roditelja, te da su žandarmeriji u kordonu vojni policajac S. S. i S. J. „pokazali službenu značku, odnosno službenu legitimaciju“, uz objašnjenje: „Kolega vojna policija, na zadatku smo“. Mali je, kako su kazali, tom prilikom, pokazao vozačku dozvolu, dok je Vučić „pokušao da pruži ličnu kartu“ i kazao da „ide kod roditelja“. Žandarmerci su im poručili da ne mogu da prođu, a Vučić im je, po sopstvenim rečima, kazao: „LJudi, ne želim nikakve probleme, idem kod mojih roditelja“, nakon čega su neki od okrivljenih ponovili da ne mogu da prođu i počeli da ih guraju štitom nazad. Posle toga su vojni policajci S. S. i S. J „postavili ruke sa otvorenim šakama između pripadnika žandarmerije i Vučića i Malog kako bi ih zaštitili“. Prema njihovim rečima, tada su prišla šestorica okrivljenih i zadali im „više udaraca službenom palicom po telu i glavi“. Oni su „usled jakih udaraca policijskom palicom trpeli izuzetno jake bolove, i to više dana“. Povrede su, inače, okarakterisane kao lake telesne povrede.

Šta su rekli žandarmi

Niški žandarmi su, pak, kazali da su to za njih bila četvorica građana koji su hteli da probiju kordon na skupu visokog rizika, ponašali se bahato i „izgledali kao da su iz kriminogene sredine“. Prema njihovim rečima, Vučić, Mali i dvojica vojnih policajaca više puta su se oglušili o naređenja „lezi dole“ i „odbij“, te odbili da se legitimišu, uz rečenice: „Ko si ti da me zaustavljaš“, „Čobani“ i „Sad ću da vas rasformiram“. Upućivali su im psovke i uvredljive reči, kazali su. Jedan od žandarma je jednom od vojnih policajaca pendrekom izbio pištolj iz ruke, za koji je kasnije utvrđeno da je imao metak u cevi. Žandarmi su kazali i da su nakon incidenta bili pozvani na razgovor kod premijera Aleksandra Vučića. Vučić je želeo da čuje šta se dogodilo, a kada je dobio izveštaj rekao je da je „sada sve završeno“ i da se „vrate zadacima“. Kada mu je jedan od žandarma, Dalibor Đorđević, kazao da ga je Vučićev brat Andrej udario u bradu, dobio je odgovor: „lažeš“.