BNV obeležava Dan bošnjačke nacionalne zastave 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) nizom manifestacija obeležava 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Tim povodom, danas, je održana svečana sednica bošnjačkog nacionalnog saveta, na kojoj su uručene plakete Šefćetu Zatriću i Emiru Ugljaninu „za izuzetan doprinos u unapređenju položaja i ostvarivanju prava i sloboda Bošnjaka“.

Ispred sedišta Veća, na jarbol će biti podignuta bošnjačka nacionalna zastava i biće uručene nagrađenim učesnicima likovnog konkursa „Moja zastava,moj ponos“, na kojem su učestvovali učenici iz predškolskih ustanova i nižih razreda osnovnih škola.

Obeležavanja bošnjačkog nacionalnog praznika nastavlja se u četvrtak bajramskim prijemom i otvaranjem tradicionalne kulturne manifestacije Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI).

Dan bošnjačke nacionalne zastave -11.maj, jedan je od tri bošnjačka nacionalna praznika, koje je ustanovilo BNV.

Ovaj datum je u znaku jubileja.Istovremeno se obeležava tri decenije od formiranja Muslimanskog nacionalnog veća Sandžaka (MNVS) – 11. Maj 1991, koje je kasnije preimenovano u BNV i od ustanovljenja bošnjačke nacionalne zastave. Aktivno obeležavanje 11.maja počelo je 2005.godine.

Čestitke, povodom Dana bošnjačke zastave, uputili su bošnjački zvaničnici iz lokalne samouprave, gradonačelnik Nihat Biševac i predsednica Skupštine grada Anela Halilović-Šemsović, predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i predsednica BNV Jasmina Curić.

Curić je navela da sandžački Bošnjaci posle tri decenije „sa ponosom ističu svoje nacionalne simbole, svoje ime i naziv svog jezika. Uspeh BNV i time Bošnjaka Sandžaka je naša zastava koja danas ponosno krasi jarbole velikog broja organizacija i institucija u Sandžaku i dijaspori“.

Uverena je da će naredne decenije „doneti istinsko jedinstvo Bošnjaka“ i da „Bošnjaci Sandžaka koračaju ka sigurnoj budućnosti“.

Ono što se godinama ne menja je medijsko praćenje. Nastavlja se po starom, kamermani i fotografi mogu da naprave samo „pokrivalice“, a sve ostalo sledi u saopštenju nakon sednice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.