Bodrožić: Ova godina je prekretnica, bićemo “pukovnici ili pokojnici” 1Foto:Danas

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je danas u Nišu da ova godina predstavlja “prekretnicu” jer bi se trebalo jasno suprotstaviti  autoritarnoj, bahatoj i kriminalizovanoj vlasti i biti “ili pukovnik ili pokojnik”. 

– (Aleksandar) Vučić i ekipa su oteli državu, mada Srbija nikada nije ni bila država u punom kapacitetu. NJihova bahatost je sve veća, oni nas tuku, a mi im ukazujemo, molimo i kumimo da to tako ne bude, uzdajući se u podršku Evrope, koja nikako da stigne, jer je ovoj vlasti po svoj prilici obećano da zbog rešenja pitanja Kosova može da radi šta god hoće. Ovo je prelomna godina da kažemo da živimo u kriminalizovanom društvu, da imamo posla sa kriminalcima, kabadahijama i primitivcima, i da se svemu tome jasno suprostavimo- rekao je Bodrožić na promociji novogodišnjeg kalendara karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa „Corax – nova era 2020“.

 Bodrožić je kazao da je autokratija u Srbiji u poslednjem stadijumu, u kojem joj smetaju čak i zabavljači, odnosno autori zabavnih emisija ili karikaturisti. Opozicija i nezavisni analitičari su na “crnoj listi” nacionalnih televizija, među kojima i na RTS-u, pa su ostala samo ostrvca slobode, poput emisija Zorana Kesića ili Ivana Ivanovića. 

 – Došli smo u situaciju da se dva penzionera, Koraks i (Dušan) Petričić, smatraju terorističkom organizacijom koja hoće da sruši Vučića- kazao je on.

Bodrožić: Ova godina je prekretnica, bićemo “pukovnici ili pokojnici” 2
Foto:Danas

Osnivač i kolumnista Danasa Božidar Andrejić je dodao da se emisije Kesića, Ivanovića i Olje Bećković, kao delimično i “Pljiž”, sve češće bave budalaštinama i besmislicama koje lansira aktuelna vlast, dok suštinske teme ostaju zamagljene.

 – Količina budalaština vlasti je sve veća, pa se emisije u kojima može slobodno da se govori bave time da predsednik govori kineski jezik i drugim temama po sistemu “nisu gaće bermude”. Istovremeno, iza takvih tema promiču vozovi, donose se katastrofalni zakoni, sužavaju se slobode…- rekao je on.

 Andrejić je kazao da živimo u cirkusu od države u kojoj se pritisci na medije sprovode sve perfidnije, često preko lokalnih “šerifa” i problematičnih ljudi. Vlast nas “pravi ludima”, ali građani su anastezirani i “priviknuti na sve”, te njihova adekvatna reakcija ili podrška slobodnim i profesionaim medijima koji o pišu o problemima- uglavnom izostaje.

 Zorica Miladinović, dopisnica Danasa iz Niša, dodala je da su pritisci na medije sve veći, ali i da je ignorisanje novinarskog zapitkivanja o značajnim i delikatnim temama sve bahatije, te je i sve veći broj pitanja prosleđenih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji ostaju bez ikakvog  odgovora. On je dodala da je problem utoliko veći što bahatost vlasti, gušenje slobode medija i pritisci na novinare traju predugo, još od devedesetih, sa kraćim prekidima.

– Slobodni i profesionalni mediji, uprkos onome što čine, nemaju način da se tome efikasno suprotstave. Bavljenje profesijom uz poštovanje njenih pravila, standarda i kodeksa, ovde ima cenu, a samo manji broj novinara je spreman da je zarad profesije i plati- kazala je ona.

 Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, rekla je da je Srbija “raj” za karikaturiste i istraživačke novinare, a kao poseban problem navela što su se novinari nezavisnih medija “navikli na pritiske”, koji pri tom često nemaju institucionalni epilog. Ona je kazala da na Južne vesti pritisci i zastrašivanja ne proizvode efekat, tim pre što oni “zamenjuju” demantije, kojih suštinski i nema. 

Bjeletić je kao poslednji takav primer navela telefonski poziv Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a za Niš i vlasnika jednog medija, u kojem je vređao autora teksta o ugovaranju partijskog zapošljavanja u javnom sektoru na viber grupi funkcionera i članova SNS-a, što je dokumentovano i skrinšotovima. Milovanović nije demantovao objavljene informacije, ali je izneo niz uvreda na račun novinara.

 Tribina o slobodi medija započela je kratkim filmom o promociji kalendara u sedam gradova širom Srbije, koji su prethodili promociji u Nišu. Promocija je organizovana u produkciji lista Danas i Novog optimizma, u saradnji sa Media i reform Niš centrom i Južnim vestima.

Građani hoće i kalendar i razgovor sa novinarima

  Pre debate o slobodi medija ispred Media i reform centra prodavani su Koraksovi novogodišnji kalendari. Građani su bili zainteresovani kako za kalendar, tako i za razgovor sa novinarima, kojima su iznosili svoje stavove, kao i probleme o kojima bi “trebalo pisati”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Bodrožić: Ova godina je prekretnica, bićemo “pukovnici ili pokojnici””

  1. Ja bi da budem „pukovnik“ nesto mi se ne dopada da budem „pokojnik“ Na kraju krajeva u Srbiji ce se desiti ustanak ili prevrat poput onog 05. oktobra 2000. godine ali ovog puta mnogo suroviji i ici ce se „do kraja“, to je valjda svima jasno. Ova olosokratija na vlasti nece mirnim i demokratskim putem „otici“ sa uzurpirane vlasti. I pored ovakve razbijene i „kilave“ opozicije, isplivace narod kome je vise svega dosta, po svim nivoima i segmentima ove mafijaske diktature. Ovo je vise neizdrzivo, nece se vise pitati ko je „vlast“ a ko je tzv „opozicija“, dolazi pobuna koja je neminovna a posle neka nam je Bog na pomoci ako ni On nije digao ruke od Srbije i ovakvog jadnog i bednog „srpstva“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.