Bor: Svaki treći testirani pozitivan 1Foto: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Od 89 pristiglih rezultata, u prethodna dva dana imamo 29 pozitivnih rezultata, od čega su četiri kontrolna testa osoba koje su 
već bile pozitivne na virus. Ono što je karakteristično jeste da se starosna granica obolelih pomera ka mlađoj generaciji, pa je 
tako sada najzastupljenija od 40 do 49 godina.

 Među 25 novoregistrovanih slučajeva ima i četvoro dece, troje školskog i jedno predškolskog uzrasta. Moram da napomenem da se radi uglavnom o porodičnim kontaktima, a deca su već duže vreme u izolaciji tako da ne postoji opasnost po ostalu decu. – rekla je danas epidemiološkinja Doma zdravlja u Boru, dr Javorka Stankulić saopštavajući najnovije informacije vezane za korona virus.

Epidemiološkinja Stankulić i njene kolege u gradskim zdravstvenim institucijama ocenjuju da se epidemiološka situacija u gradu pogoršava neočekivanom brzinom. Naime, prema najnovijim podacima zaječarskog Zavoda za javno zdravlje u Boru je registrovano 25 novih slučajeva virusne infekcije, 15 rezultata je stiglo juče, a 14 kasno sinoć, te su danas na području grada Bora 74 osobe pozitivne na korona virus.

Nadležni sopštavaju da je od 25 novobolelih hospitalizovano dvoje, a ostali imaju blaže simptome i u kućnoj su izolaciji. Čeka se 84 rezultata osoba koje su testirane na prisustvo virusa. Primetno je uvećan broj pregleda u kovid ambulanti i prema rečima nadležnih u Domu zdravlja u Boru biće predloženo uvođenje novih antiepidemijskih mera u slučaju da se situacija pogorša.

-Кrajnje je vreme da se uozbiljimo jer ovo je period sa mnogo rizika i ako mi sami ne sprečimo širenje ove infekcije, zaista ćemo imati velikih problema. Ovi rezultati su dokaz da se mere ipak ne poštuju, da ljudi olako shvataju situaciju ili ne veruju u nju sve dok neko njihov ne bude zaražen. Mere se moraju više poštovati jer je to jedino što nas može zaštititi. – zaključuje dr Stankulić.

Nadležni u Odeljenju za inspekcijske poslove grada Bora napominju da se trenutno kontroliše nošenje maski u zatvorenim prostorima, merenje temperature na ulazu u objekat, kao i postojanje dezobarijera i istaknutost obrasca sa brojem osoba koje mogu istovremeno boraviti u istom objektu, dok se u narednom periodu očekuje i kontrola nošenja maski u javnom prevozu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Bor: Svaki treći testirani pozitivan”

  1. Informisite se ko ,kako i zasto je “ PRONASAO PCR TEST?
    STA ZNACItj KOLIKO JE VALIDAN?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.