Đerdap proglašen za svetski značajno područje 1Đerdap Foto: JBK

Sekretarijat Ramsarske konvencije, Konvencije o vlažnim područjima, usvojio je nominaciju Đerdapa za upis na Listu međunarodno značajnih vlažnih staništa, saopštili su danas iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Nominaciju je koordiniralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, na osnovu nominacione studije koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

„Nakon poslednjih izmena i dopuna podataka o biodiverzitetu koje je Zavod uradio 2019. godine, u skladu sa zahtevima Skretarijata Ramsarske konvencije, Republika Srbija je sredinom ove godine na osnovu odluke Vlade i zvanično podnela nominaciju za proglašenje Područja Đerdapu za Ramsarsko područje, jedanaesto u našoj zemlji”, navodi se u saopštenju.

Ovim proglašenjem je područje Nacionalnog parka „Đerdap” steklo još jedan vid međunarodne zaštite, nakon proglašenja za Geopark, takođe u ovoj godini.

Đerdap je 11. područje u Srbiji koje je proglašeno za međunarodno značajno vlažno područje.

Usvajanjem nominacije „Đerdapa“, na prostoru naše zemlje nalazi se blizu 0,06% teritorije proglašene za svetski značajna međunarodna vlažna područja, istaknuto je u okviru saopštenja.

Deset područja u Srbiji, koja su na Listi međunarodno značajnih vlažnih područja, prostiru se na 63,919 hektara (Peštersko polje, Gornje Podunavlje, Koviljsko-Petrovaradinsi-rit, Labudovo okno, Ludaško jezero, Obedska bara, Slano Kopovo, Stari Begej-Carska bara, Zasavica, Vlasina), dok područje Đerdap zauzima prostor veći od svih ovih područja.

Granica Ramsarskog područja „Đerdap“ obuhvata Nacionalni park „Đerdap“ i međunarodno značajno područje za ptice „Mala Vrbica“, koje se nalazi van granica Nacionalnog parka.

„Najveći broj vlažnih staništa je smešten u uzvodnom delu Parka i nastao je kao rezultat podizanja nivoa vode uzvodno od brane i stalnog plavljenja okolnih površina”, objašnjeno je u saopštenju.

„Dunav sa Đerdapskom klisurom predstavlja migratorni put mnogih migratornih vrsta ptica, a po svom značaju na tom putu se izdvaja lokalitet Mala Vrbica, zbog čega je i uključen u Listu međunarodno značajnih područja za ptice (IBAs), područja definisanih u okviru programa koji na svetskom nivou vodi međunarodna organizacija BirdLife International”, istakli su iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je utvrdio preliminarnu listu od 68 potencijalnih Ramsarskih područja u Srbiji, a njihova zaštita postaje sve važniji segment jačanja ekološke mreže i pripreme za Evropsku mrežu prirodnih dobara NATURA 2000.

Kovencija za zaštitu močvarnih područja od međunarodnog značaja

Ramsarska kovencija odnosi se na zaštitu močvarnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica.

Konvencija je dobila naziv po iranskom gradu Ramsaru gde je i usvojena 2. februara 1971. godine, dok je od strane SFR Jugoslavije ratifikovana 1977. godine.

Na teritoriji 170 država članica, ugovornih strana Ramsarske Konvencije, do sada je proglašeno 2.341 Ramsarsko područje, uključujući i 18 prekograničnih, u ukupnoj površini od 252.489.973 ha.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.