Biznismen koji je kupio Megatrend: Iza mene stoji država 1Foto: fonet/Zoran Mrđa

Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Univerziteta Megatrend Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1 milion evra, rekao je da konzorcijum „postoji“, da će profesori na Megatrendu ubuduće „raditi bez novca“, a da iza njega lično „stoji država“.

– Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im biti glavni motiv da uče studente, a ne da primaju platu – naveo je on prošlog vikenda, odgovarajući na pitanje Danasa da li taj konzorcijum uopšte postoji i ima li prihode, te kako će konzorcijum ili on lično obezbediti sredstva za kupovinu Megatrenda i dodatne investicije.

Đorđević je dodao da je „ozbiljan poslovni čovek“ koju „uvek govori istinu i samo istinu“. On, međutim, nije odgovorio na naše pitanje da li je novac za kupovinu Megatrenda već prebačen „bivšem vlasniku“, a ukoliko nije kada će to biti učinjeno.

Mića Jovanović je prošlog četvrtka saopštio da je obaveza nemačkog konzorcijum fondova da, uz kupovnu cenu, u Megatrend investira još 150 miliona evra. Prema njegovim rečima, student nemaju razloga za brigu jer se „suštinski ništa nije promenilo, osim što je 100 odsto kapitala preneto ovom konzorcijumu“. Kao jedan od ključnih razloga za prodaju naveo je, kako je kazao, višegodišnji „medijski linč“ koji je ugrozio poslovanje univerziteta.

Televizija N1 je nakon toga objavila da je konzorcijum fondova na čijem je čelu Đorđević u Srbiji registrovan kao „obična firma“, odnosno društvo sa ograničenom odgovornošću, sa minimalnim osnivačkim kapitalom. Rukovodstvo konzorcijuma ne postoji, a fotografije nekih članova su zapravo fotografije modela koje je na internetu svako mogao da kupi, navela je N1.

Sam Jovanović je kazao da „nije siguran“ da li kupci tog univerziteta postoje ili su „izmišljene ličnosti“, kao i da je svih 19 meseci o kupoprodaji razgovarao samo sa Đorđevićem. On je za tu televiziju rekao da je imao dileme u vezi sa Đorđevićevom ulogom u poslu, ali da nije proveravao da li je kupac zaista investicioni fond. Bilo mu je važno da je „napravljen ozbiljan ugovor sa svim garancijama i overen kod notara“, a da je na njegov račun kao garancija da će posao biti završen „deponovano tridesetak miliona evra“. Tvrdio je da je kupoprodaja stvarna, a ne fiktivna.

Đorđević je, pak, za naš list negirao i tvrdnje članova Konzervativne reformističke stranke (KRST), da je juna ove godine smenjen sa funkcije predsednika, na koju je izabran u aprilu 2018, jer nije ulagao u stranku, kako je obećao prilikom ulaska. Demantovao je i da su dugovi stranke, zbog kojih joj je već duže vreme blokiran račun, u njegovom mandatu uvećani. „Priznao“ je jedino tvrdnje da je nekima od zaposlenih u stranci ostao dužan plate.

– Ja sam razrešen funkcije predsednika stranke na Skupštini, ali ja sam posle sve članove skupštine koji su glasali za moju smenu isključio iz stranke dekretom, tako da sam i dalje predsednik, jer država stoji iza mene. Dugove u stranci nisam pravio, a sekretarice nisam plaćao jer je trebalo da rade za ideale, a ne za pare – naveo je on.

Advokat Nenad Janković, koji je na junskoj Skupštini KRTST-a izabran za predsednika, prethodno je kazao za naš list da dug stranke za vreme Đorđevićevog mandata ne samo da nije izmiren već je porastao na 300.000 dinara, a da je on ostao dužan nekoliko plata i stranačkim sekretaricama. Kada su nastojali da sporenja sa Đorđevićem reše mirnim putem, on im je rekao da „želi da ostane predsednik stranke, ali da u nju ništa ne ulaže“.

– Iako je govorio da raspolaže sa milionima evra, iz takvog i sličnog ponašanja stekli smo utisak da on nema novca. Međutim, ne isključujemo mogućnost da je zaista tačno da „iza njega stoji neko iz države“, kako nam je, takođe, govorio. Jer, već šest meseci Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije odlučilo o našem zahtevu da se upiše njegovo razrešenje sa funkcije predsednika KRST-a, niti odlučuje o njenom preimenovanju u Reformističku stranku, kako se zvala pre Đorđevićevog dolaska – rekao je juče Janković.

Tri fakultetske diplome „Made in Serbia“

Na pitanje: da li je tačno da ima diplome tri fakulteta – medicinskog, ekonomskog i pravnog, kako je, prema navodima Jankovića govorio u stranci, i na kojim fakultetima ih je stekao, Đorđević je odgovorio kratko: „Fakultete sam završio u Srbiji“.

Prema javno dostupnim podacima, Đorđević je „završio Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini“. U njegovim biografskim podacima navodi se da je „suvlasnik više kompanija u Evropskoj uniji i predsednik borda direktora kompanije Efas Europe iz Berlina“. Rođen je pre 48 godina u Leskovcu, a dugo godina jer živeo u Nemačkoj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

123 reagovanja na “Biznismen koji je kupio Megatrend: Iza mene stoji država”

 1. Prakticno je SNS parama naroda kupio sebi Unezveritet i postavila ovog „oportunistu“ koji ce na kraju za sve da bude kriv. Da se ne lazemo mnogo.

  • Doci ce vreme, i to vrlo brzo kada ce se preispitivati sve diplome MEGATRENDA, neko je godinama ucio, preznojavao se na ispitima, a neko ,,studirao na megatrendu,,. Pravda ce biti ZADOVOLJENA.

   • Naravno da pravda neće biti zadovoljena. Imaš Petra Đokića koji je pod vrlo sumnjivim okolnostima stekao diplomu na tom falš Univerzitetu još 1991. Godine. Evo ga u Republici Srpskoj, sada je ministar. Od diplomiranja do danas, proveo je 10ak godina u poslaničkoj klupi i još 9 na mestu ministra. Hej, punih 18 godina krade, umesto da je postavljen neko drugi ko ima dovoljno integriteta da pošteno diplomira i ko možda ne bi krao. Takvih je na desetine i na stotine. Kako da vratiš sat i da kazniš te ljude i da kompenzuješ ljude koji su zaobiđeni jer se „nisu snašli“. Nikako. Nema tu pravde.

  • Svi članovi pored sega -mege moraju paralelno da završe i osnovnu školu je stvara se nova elita od zlog oca i od gore majke.Uskoro se očekuje da Srbija promeni ime u Trend Kopernikus Mega Jovanjica……..

  • Kao srednjoškolac sedeo sam često u Lipi i Šumatovcu blizu škole, naročito u proleće.Tu je Žika Obretković držao svoje čuvene govore.Za ove sa Megatrenda on je Pupin! Ovo ako nije za Tužilaštvo onda ne znam šta je.

 2. Nismo ni sumnjali.ni verovali da nije tako,laž je postalo uobičajna pojava svuda i uvek.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.