Domaćica iz Crne Gore sazidala dve crkve i školu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina pisao o ženi koja je sazidala dve crkve i školu, a list Pravda je objavio telegram koji je predsednik Ruzvelt uputio kralju Petru Drugom.

List Vreme je u svom prvoaprilskom izdanju pre 80 godina posvetilo članak ženi koja je postala najnaprednija domaćica Zetske banovine.

Kako navodi Vreme, u Crnoj Gori bilo je bezbroj samoukih majstora koje je neka nužda naterala da se posvete tom poslu kako bi prehranili porodice.

Takođe, ovom zanatu su se odavali samo muškarci, pa je pojava žene u njihovim redovima za to vreme bila velika vest.

Domaćica iz Crne Gore sazidala dve crkve i školu 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

„To je četrdesetogodišnja Mara Ivančić, koja je, pod uticajem raznih okolnosti morala da se oda zanatu. Naučila ih je šest. Ona je vešt i poznat kovač, stolar, zidar i kamenorezac“, piše Vreme.

Kako je sama izjavila, sve što vidi okom, zna i da uradi i izradi.

„Njen otac je takođe znao dva zanata – stolarski i kovački. Mara ih je oba naučila, pomažući mu u radu. Kada je imala trinaest godina izrađivala je sama veoma vešto mnogo stvari“, navodi u Vreme.

Kako je to obično i bilo u pričama iz ovog vremena, kao mlada imala je mnogo prilika koje su se smatrale dobrim za udaju jedne devojke.

Međutim, odlučila je da prati srce i udala se za stolara uz koga je mogla da radi omiljene zanate.

„Mara je sazidala dve crkve i školu. Kao odličan kamenorezac ona je isklesala mnogo kamenja za iznad prozora za crkve i škole, koji fasadama zgrada daju lepši izgled. Tim se Mara naročito ponosi“, piše Vreme.

Ipak, kako piše u tekstu, ona nije okrenuta samo „muškim“ zanatima, već odlično zna i da tka i da šije i veze.

„Ona je ponosna na svoj rad, a trudi se da nauči još koji jer joj idu od ruke“, navodi Vreme.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Pravda je na isti dan pisao o aktuelnim dešavanjima dolaska kralja Petra Drugog na čelo tadašnje države.

Domaćica iz Crne Gore sazidala dve crkve i školu 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Tim povodom, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Ruzvelt poslao je telegram kralju Jugoslavije.

„Njegovom veličanstvu Kralju Petru Drugom: U trenutku kad je Vaše Veličanstvo preuzelo punu kraljevsku vlast i vođstvo hrabrog i nezavisnog naroda, ja želim da delim sa narodom Sjedinjenih Američkih Država njegove iskrene želje za zdravlje i napredak Vašeg Veličanstva, kao i za slobodu i nezavisnost Jugoslavije, sa nadom da će odnosi između vlade Vašeg Veličanstva i vlade Sjedinjenih Američkih Država biti od uzajamne koristi za podršku onih principa slobode i tolerancije toliko dragih jugoslovenskom i američkom narodu – Frenklin D. Ruzvelt“

Pored kompletnog teksta telegrama, list Pravda je objavio i fotografije sa raznih ceremonija koje su održane u čast novog kralja, kao i podršku koja stiže iz zemalja širom sveta.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

 

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Domaćica iz Crne Gore sazidala dve crkve i školu”

  1. Da domaćica iz Bajčetine je dozidala sebi garderobni orman od milion evra u državnoj vili za „malo garderobe“ kad je imala „dobrotovornu organizaciju“ za donorawe novca supruzi predsednika Tome Nikolića da se obuče i ne bruka Srbiju.
    Dok je štedqivi Toma Nikolić od jedne platice za godinu dana napravio crkvu „tominu crkvu“ je osveštao i patrijarh Irinej koiji je ipak sahranjen u faranskoj grobnici za patrijarhe zvanom „hram svetog save“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.