Stefanović: Ne postoji bojazan od poplava iz 2014. godine, ali smo oprezni 1Foto: Twiter/Milorad Grcic

Ogromna količina padavina, uz snažan vetar, zasula je danas Suboticu. Jedna osoba je lakše povređena kada je stablo palo na vozilo u pokretu. Zbog obilnih padavina u delovima Beograda ekipe svih nadležnih preduzeća su u pojačanom stepenu angažovanja. Najviše problema u slivu Topčiderke kod Kijevskog potoka, izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. U Stepojevcu evakuisano 30 ljudi. Nadležne službe ispumpavaju vodu i sa ulica Novog Sada.

Olujno nevreme, koje je trajalo desetak minuta, pogodilo je i Suboticu. Podvožnjak kod železničke stanice u Subotici je bio gotovo sat vremena blokiran zbog preopterećenih kanalizacionih odvoda, a policijska patrola dežura sa obe strane puta. Prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba iz naselja Gabrić je lakše povređena prilikom pada stabla na vozilo u pokretu.

U velikom broju ulica stabla su izvaljena i grane polomljene, a u Banijskoj ulici jedno drvo je blokiralo put, dok je jedno stablo uništilo parkirani autobil, kažu u Policijskoj upravi Subotice, javio je RTS.

Najveća materijalna šteta do sada je zabeležena na krovu zgrade Ekonomskog fakulteta i Studentskog centra, odakle je odleteo deo krovne konstrukcije.

Obilne padavine pogodile su i delove Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da zbog obilnih padavina trenutno najviše problema ima u zoni Kijevskog potoka u slivu Topčiderke, gde je došlo do izlivanja Kijevskog potoka i čime je ugroženo više od dvadeset kuća.

„Policija je zatvorila i jedan deo prilaza tom delu naselja, pa ekipe vodoprivrednih preduzeća prilaze s druge strane. Ima problema i u naselju Ljubiše Jelenkovića, takođe u Rakovici. Na teren su upućene ekipe JVP ‘Beograd-vode’ sa pumpama i JKP ‘Beogradski vodovod i kanalizacija’, kao i JKP ‘Gradska čistoća’ sa specijalnim vozilima i cisternama za crpljenje vode“, rekao je Vesić.

Dodao je da su na terenu i ekipe Centra za socijalni rad u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, kako bi se pružila pomoć najugroženijim porodicama, a majke sa decom sklonile u sigurnu kuću.

„U saradnji sa Sekretarijatom za obrazovanje, otvorićemo i jednu školu ukoliko je neophodno prihvatiti evakuisana lica. Dodatna pomoć biće poslata i Barajevo, gde je problem u centru naselja i ugroženo je deset kuća, kao i Vraniću. Preventivno su poslati džakovi u Obrenovac i Lazarevac“, rekao je Vesić.

Precizirao je da je obim padavina premašio sve najave i upozorenja RHMZ-a i očekuju se dodatne padavine u toku noći. U centralnim delovima grada palo je više od 30 litara po metru kvadratnom. Lokalno je palo više i od 50 litara po kvadratnom metru. Očekuje se, do kraja sutrašnjeg dana, dodatnih 20 litara. 

„Ekipe svih preduzeća su u pojačanom stepenu angažovanja. Situacija je pod kontrolom i pozivam građane da se pridržavaju uputstva nadležnih organa kako bismo zajedno prevazišli probleme koje stvorila nepogoda“, istakao je Vesić.

U Novom Sadu su angažovani i pripadnici sektora za vanredne situacije. Vatrogasci-spasioci rade na crpljenju vode, uglavnom iz podrumskih prostorija. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je večeras u opštinu Obrenovac kako bio obišao građane i domaćinstva koja mogu biti ugrožena usled obilnih padavina.

Stefanović je poručio da se voda polako povlači i da će Republički štab za vanredne situacije, zajedno sa opštinskim, pomno pratiti situaciju u naredna 24 sata.

Ministar Stefanović, koji je večeras obišao mesta Draževac i Baljevac, rekao je da su dva domaćinstva u opštini Obrenovac evakuisana na vreme i nijedan građanin nije bio životno ugrožen.

„Dao sam nalog pomoćniku ministra i načelniku Sektora za vanredne situacije Predragu Mariću da se naše snage rasporede na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac, koje su trenutno najugroženije. On se trenutno nalazi u Lazarevcu gde sa štabom radi na proceni situacije. U ovom trenutku nema mesta panici. Oprezni smo i vodimo računa o svim vodotokovima na teritoriji Srbije, pogotovo na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac. Ne postoji bojazan od onakvih poplava kakve su bile 2014. godine, ali smo naravno oprezni i nećemo ništa prepustiti slučaju. Zato ćemo opservirati tokom noći i narednih dana sve vodotokove, da bismo bili pripravni ukoliko se voda podigne i da možemo na vreme da reagujemo dodatnim bedemima i upozoravanjem stanovništva“, naglasio je ministar Stefanović.

Ministar je pozvao sve građane, ukoliko im je potrebna pomoć, da se obrate Sektoru za vanredne situacije i opštinskim štabovima, kako bi mogli što pre da im izađu u susret.

„Razgovarao sam večeras sa ljudima iz obrenovačkog Štaba za vanredne situacije i direktorom Elektroprivrede Srbije koji su na terenu i preneli su mi da trenutno imamo problem sa jednim srušenim mostom koji mora da se osposobi, kako bi se saobraćaj normalizovao u najkraćem mogućem roku“ rekao je ministar Stefanović.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić obišao je večeras mesto Stepojevac gde, kako je rekao, niko nije stradao, a evakuisano je 30 ljudi.

„Svi su dobro i na sigurnom. Situacija se polako stabilizuje. Pala je ogromna količina kiše, a rečica Vrbovica prosto nije mogla tu količinu vode da primi i došlo je do jednog poplavnog talasa koji je ugrozio objekte i ljude u njima“ rekao je Marić.

On je dodao da su na terenu pripadnici Sektora za vanredne situacije i predstavnici lokalne samouprave, kao i da se situacija u Lazarevcu polako smiruje i stabilizuje.

Goran Vesić zamenik gradoančelnika Beograda je izjavio da je grad preventivno poslao džakove u Obrenovac i Lazarevac.