FDU: Predsednik Vučić ruši ugled našeg fakulteta 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je večeras da u toj ustanovi nikada nisu postojali slučajevi silovanja, čak ni u formi prijave, niti bilo kog oblika fizičkog ugrožavanja studenata i studentkinja, te da predsednik Srbije svojim izjavama ruši ugled tog fakulteta.

Fakultet je apellovao na predsednika i na sve državne zvaničnike da se prema problemima seksulanog uzmeniravanja i svih vrsta napada na toj osnovi odnose odgovorno, „te da svoje tvrdnje zasnivaju na činjenicama i proverenim informacijama“.

„Samo tako mogu doprineti konstruktivnom društvenom dijalogu koji će dovesti do poboljšanja procedura koje imaju za cilj da preveniraju i sankcionišu zlostavljače, a zaštite i ohrabre žrtve“, navodi se u saopštenju FDU.

„Povodom nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića Fakultet dramskih umetnosti želi da informiše javnost da na našem fakultetu nikada nisu postojali slučajevi silovanja, čak ni u formi prijave, a svakako ne samog dela, niti bilo kog oblika fizičkog ugrožavanja studenata i studentkinja. Ovako olako izrečena tvrdnja ne samo što obmanjuje i uznemirava javnost, već i ugrožava reputaciju najuglednije državne visoke škole u oblasti umetnosti, kulture i medija“, navedeno je u saopštenju.

U svom nastojanju da sledi evropske standarde u visokom obrazovanju, FDU sprovodi sve oblike prevencije i zaštite studenata i studentkinja, i primenjuje sve postojeće mere protiv seksualnog ugrožavanja i nasilničkog ponašanja tokom obrazovnog procesa, dodaje se

„Te mere se, dosledno i bez izuzetka, primenjuju na sve slučajeve koji su u sukobu sa očekivanim standardima etičkog i akademskog ponašanja na Univerzitetu“, navodi se u obrađanju FDU javnosti.

Silovanje je najekstremniji oblik seksualnog nasilja i njegovim procesuiranjem se bave isključivo krivično zakonodavstvo i zvanični istražni i sudski organi, te ne može biti predmet internih procedura bilo koje obrazovne institucije, pojašnjsava se u saopštenju.

Takođe se upozorava da se „u visokoškolskom okruženju mogu identifikovati različiti oblici nedozvoljenog ponašanja i ugrožavanja psihofizičke bezbednosti studenata i studentkinja, a da su oni često mnogo skriveniji i perfidniji, te da ih postojeće zakonodavstvo ne tretira i ne sankcioniše adekvatno“.

„FDU, kao obrazovna institucija koja oseća odgovornost za budućnost društva za koje školuje mlade ljude smatramo da i ti oblici ugrožavanja moraju da budu prepoznati i osuđeni i u tom pravcu su već načinjeni važni koraci vezani za interne procedure, pravilnike i poboljšanje etičkih kodeksa. Istovremeno, do pravih promena u odnosu prema ovim senzitivnim pitanjima može doći samo kroz angažman svih institucija društva i politike“, dodaje se u saopštenju FDU.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “FDU: Predsednik Vučić ruši ugled našeg fakulteta”

  1. Pitajte prvo Biljanu Srbljanović koga je optužila za seksualno uznemiravanje i što je profesorku FDU Mikinu suprugu optužila za podvođenje svojih studenkinja i učenica svom suprugu.

  2. A on sa Palmom se setka,koliko para je dobijo od palme da ga brani, to vam je presednik

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.