Fond PIO: Netačni navodi o raspolaganju i upravljanju imovinom Fonda 1Foto: antikorupcija-savet.gov.rs / printscreen

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje danas je saopštio da su netačni navodi Saveta za borbu protiv korupciji o raspolaganju i upravljanju imovinom koja je u zajedničkom vlasništvu Fonda i Republike Srbije.

Savet je prošle sedmice Vladi Srbije dostavio izveštaj u kojem se navodi da postoji sumnja da ima elemenata sistemske organizovane korupcije u raspolaganju imovinom Fonda PIO, posebno u prodaji objekata specijalnih bolnica za rehabilitaciju.

Fond PIO je istakao da je u raspolaganju i upravljanju imovinom u svemu postupao zakonito i ispravno.

„Radimo isključivo u skladu sa zakonima i u interesu građana i države i ograđujemo se od napada koji su isključivo u funkciji dnevno-političkih interesa“, navedeno je u saopštenju Fonda.

Naglašeno je da u upravljanju imovinom „ni na koji način nije učinjena šteta Fondu, niti Republici Srbiji, već je samo očuvana i uvećana imovina Fonda“.

Fond tvrdi da nepokretnosti centara za rehablizaciju, koje su bile vlasništvo Fonda a koje su po proceni Saveta za borbu protiv korupcije prodate po nekoliko puta nižoj ceni od tržišne, „više godina ili uopšte nisu bile u funkciji zdravstvene delatnosti“.

„Кuršumlijska banja nije funkcionisala duže od 15 godina i potpuno je devastirana, a za
Vranjsku banju, u kojoj je Fond suvlasnik sa Republikom Srbijom, vlasnici su dobili izvršno rešenje o rušenju objekta, s obzirom da je bila ugrožena statička stabilnost nikada dovršenog objekta u koji je poslednji put ulagano 1988. godine i kao takav predstavljao je opasnost za bezbednost i zdravlje ljudi“, naveo je Fond.

Kako je objašnjeno, „obe nepokretnosti otuđene su u postupku zajedničke prodaje sa Republikom Srbijom, koju u tim postupcima zastupala Republička direkcija za imovinu“.

Fond tvrdi i da su postupci prodaje tih nepokretnosti bili u celini transparentni, u skladu sa važećim propisima, a uslovi i procedure postupka u svim fazama dostupni javnosti.

Procenu tržišne vrednosti nepokrentnosti Kuršumlijske i Vranjske banje uradili su Gradski zavod za veštačenje i Poreska uprava, naveo je Fond i dodao da će sva dokumentacija o upravljanju njegovom imovinom i prodaji dve banje biti dostupna Državnoj revizorskoj instituciji u postupku kontrole.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Fond PIO: Netačni navodi o raspolaganju i upravljanju imovinom Fonda”

  1. Pa nisam baš siguran da su imovinom PIO fonda upravljali na zakonito način. Šurovali ste vi sa imovinom PIO fonda samo tako a na štetu države i naroda. Koliko ja znam to nije nova priča!

  2. Na ovu temu je dignuta galama totalno neopravdano, i to tek kad je Fond PIO uradio nešto normalno, jer je u prethodnom periodu samo uspeo da zaustavi ulaganja u ove dve banje na najmanje deset godina. Spor koji su vodili sa državom godinama oko vlasništva nad banjama, iako pravno moguć, nonsens je sam po sebi, jer Fond se sufinansira iz budžeta decenijama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.