Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Kako prenosi Pravda, razmenjeni su ratifikacioni instrumenti između Moskve i Berlina i time je formalno završena ratifikacija Pakta o nenapadanju, kojim se predviđa tesna saradnja između ove dve zemlje u svim oblastima.

Ovaj Pakt bliže određuje odnose dve zemlje i želi da uspostavi mir na istoku. Hitler je istakao da Nemci i Rusi nikad više neće ratovati jedni protiv drugih za ljubav Engleza, i neće dopustiti stranim narodima da se mešaju u pitanje istoka.

Određenje demarkacione linije u Poljskoj predstavlja dokaz njihovog poverenja u međusobnu saradnju, koja se odvija brzo i bez sukoba.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Vreme prenosi da su francuski bombarderi bombardovali sinoć nemačku cepelinsku bazu na Bodenskom jezeru, Fridrihshafen.

U ovoj bazi i u okolnim fabrikama grade se u poslednje vreme automobili i avioni.

Sa švajcarske teritorije primećene su i eksplozije na nemačkoj teritoriji. Ishod ovog francuskog napada je još uvek nepoznat.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi