Kako je Beograd pre 100 godina spašavan od poplava đubretom? 1Foto: Radenko Topalović

Dnevni list „Vreme“, pre 100 godina, pisao je o interesantnom slučaju saniranja štete poplava na donjem Dorćolu đubretom koje je dovoženo iz celog Beograda.

Usled velikih poplava 1924. godine u Beogradu, veliki deo donjeg Dorćola bio je poplavljen. Kako piše list Vreme, nakon poplava na Dorćolu su ostale velike bare koje su predstavljale pretnju po zdravlje Beograđana, koji su se sami organizovali da reše deo problema.

S obzirom na to da se zbog bara pojavio veliki broj malaričnih komaraca koji se dižu iz larvi na površini vode, sami su postavili komarnike kako bi sprečili njihovo širenje.

Ipak, problem bara nisu mogli da reše, pa su se obratili Opštini Grada Begrada za pomoć.

Kako piše Vreme, deset dana zaredom opštinski kamioni dovozili su stotine kubnih metara đubreta iz celog grada kako bi zasipali bare.

Kako se ovo istovarivanje đubreta vršilo na 50 do 100 metara od velikog broja kuća i radionica u tom kraju, smrad đubreta predstavljao je novi problem koji se morao rešiti.

Pored toga, piše Vreme, “mirijade otrovnih bacila i gadnih prljavih buba ulaze kroz sve otvore u stanove”.

Kako je Beograd pre 100 godina spašavan od poplava đubretom? 2
Foto:Printscreen/Digitalna.nb.rs

Ovim potezom, ističe se u tekstu, Opština je dovela u pitanje život i zdravlje građana jer se u blizini mesta istovara nalazi oko sto kuća sa 300 porodica.

Osim toga, ovo je uticalo i na rad i zdravlje radnika u obližnjoj stolarskoj radionici u kojoj radi dvadeset pet radnika, u mehaničkoj radionici i elektro-tehničkoj radionici od po trideset radnika, kao i u grafičkom institutu Narodna Misao sa preko pedeset radnika.

U Vremenu ističu da ovaj potez pokazuje “apsolutnu pasivnost” uprave Opštine i “pozvanih organa koji se nisu potrudili da misle šta rade a kamoli da dođu na lice mesta i da osete nepodnošljivu atmosferu” koja guši stanovnike i radnike.

Pokušavajući na ovako nepromišljen način da spreči opasnost od malarije, Opština tera mnogobrojno stanovništvo i radništvo u opasnost najgorih zaraza i neizbežne tuberkuloze.

Na kraju teksta naglašava se da, povrh ovog poteza opštine, opštinska Električna Centrala “podiže čitava brda pregorelog uglja koja zaklanjaju vidik okolnih brda uglja i kojim bi se, sa mnogo manje rada i troška mogle da zatrpaju te bare bez ikakve opasnosti za zdravlje stanovništva”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakog vikenda prelistava glavne vesti koje su mu prethodile te sedmice pre 100 godina, tačnije 1923. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari