Hodža: Fotografije ubijenog Ivanovića autentične 1Foto: N1

Sutra se navršava godinu dana od ubistva Ivanovića, a istraga još nije dala odgovore na pitanja ko je izvršio, a ko naručio njegovo ubistvo.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavile fotografije sa nadzornih kamera za koje se već godinu dana tvrdi da su u vreme ubistva bile isključene. Specijalni kosovski tužilac ekskluzivno za N1 objašnjava da su fotografije autentične, da su nastale nakon ubistva, ali da ne zna kako su se našle u novinama.

Kako je rekao, fotografije su nastale neposredno nakon ubistva, kada su proradile nadzorne kamere na prostorijama pokreta koji je Ivanović predvodio. Hodža je ponovio da fotografije nisu potekle iz kosovskog tužilaštva, ali nije jasno odgovorio na pitanje odakle su. Kaže i da istraga nije daleko odmakla, odnosno da je u toku prikupljanje dokaza i izjava mogućih svedoka. Kako je rekao, saradnja sa Beogradom postoji i u okviru nje je ispitana i Milena Popović, partnerka Olivera Ivanovića.

“Ona daje neke izjave da znamo i da mamo podatke, ali nije dala takvu izjavu kod nas, nije rekla ništa konkretno u vezi tog slučaja što bi nam pomoglo” rekao je Hodža, koji je potvrdio da je kosovsko tužilaštvo tražilo razgovor sa njom. “To smo tražili od Srbije i međunarodnim putem. Ona je dala neke izjave i u Tuzilaštvu u Beogradu, ali ni tamo nije rekla ništo konkretno što bismo mogli da koristimo kao dokaz,” dodao je kosovski tužilac. Bratanac Olivera Ivanovića Aleksandar kaže da su snimci potekli sa nadzorne kamere na kancelariji Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, za koje su kosovski istražni organi porodici rekli da su u vreme ubistva bile isključene.

“Snimci koji se sada pojavljuju jasno govore da je to ugao kamere koja je bila montirana na njegovoj kancelariji, a lično je Oliver postavio nakon što su mu zapalili te prostorije“, rekao je Aleksandar Ivanović. Vidi se, dodao je, na naslovnoj stranici Srpskog telegrafa da je reč o jednom frejmu i pretpostavljam da je to sa snimka koji poseduju. Nas interesuje kako su došli do tog snimka, ko ga ima i da li se na njemu vidi nešto više od onoga što je predstavljeno javnosti, kazao je Ivanović. Ističe da mu je teorija o isključenim kamerama sumnjiva, jer je nadzor postavljen nakon što je Oliveru zapaljena kancelarija. Ako je to i istina, šta je sa ostalim kamerama, pita se on, navodeći da ih ima na stotine koje pokrivaju taj deo grada.

“Imam utisak da je, pre svega, reč o politici, o prebacivanju odgovornosti između Beograda i Prištine i da profesionalci, kojih nesumnjivo ima, nisu ostavljeni da sami sprovedu istragu do kraja“, rekao je Ivanović. Prema njegovim rečima, to bi bio način da oni ne samo porodici, već celoj javnosti, kažu ko je taj ko na prostorima na kojima živimo odluči u jednom trenutku i kaže dosta je, likvidirajte ovog čoveka. Ivanović je najavio i da će cela porodica prisustvovati pomenu koji će biti održan na godišnjicu ubistva, 16. januara, a da će njegov brat Miroslav sveću zapaliti u severnoj Kosovskoj Mitrovici, na mestu ubistva.