Foto: EPA / Foto: EPA / FEHIM DEMIRFEHIM DEMIR

U besedi koju je održao nakon vidovdanske liturgije u porti manastira Gračanica, srpski patrijarh je rekao da svaki grumen ove zemlje govori o stradanju, dodajući da gde je stradanje tu je i vaskrsenje, prenosi KiM radio.

“Mi se divimo onima koji su ovde ostali. Divimo se njihovoj hrabrosti. Došli smo da ohrabrimo vas koji živite na ovim prostorima da tu i ostanete. Nemojte prodavati zemlju jer je to zemlja natopljena krvlju predaka”, rekao je patrijarh.

Dodao je da Vidovdan govori da smo narod Božiji, narod prizvan, koji Boga nosi u sebi.

“Ako ima dana kada svi zajednički mislimo i nešto što nas ispunjava to je dan Vidovdana. Veliki dan kada je srpski narod doživeo svoj veliki petak, svoje raspeće. To raspeće traje i dan danas. Kao narod moramo nositi krst koji je i naš gospod nosio. Ono što nam daje vrednost to je duša u nama, besmrtna duša”, rekao je patrijarh u besedi.

Prema nejgovim rečima, srpski narod doživeo je svoj krst i Veliki petak.

“Ali nakon Velikog petka dolazi vaskrsenje. Mi smo narod koji živimo na zemlji ali gledamo na nebo”, izjavio je patrijarh Irinej.

Nakon liturgije i patrijarhove besede dedeljeno je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden sv. kralja Milutina direktoru površinskih kopova Obilić Srđi Kovačeviću za humanitarni rad i pomaganje freskopisa u hramovima.

Majkama sa četvoro ili više dece uručeno je ordenje „Majka devet Jugovića“, za šta je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila novčanu pomoć.

Liturgiji su pristutovali i šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.