Navršava se 25 godina od kidnapovanja više Srba u Orahovcu 1Foto: Dejan Baljošević

Pre 25 godina, 16. i 17. juna 1999. godine, u Orahovcu na Kosovu i Metohiji kidnapovano je više starijih muškaraca, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu.

Kidnapovani su penzioneri Panta Grković (1939), koji je kasnije identifikovan i sahranjen na groblju iza crkve u Orahovcu, i Tika Miljković koji je posle nekoliko dana u zatočeništvu uspeo da pobegne, preneo je Radio Goraždevac.

O ostaloj trojici toga dana kidnapovanih Srba – Peki Peleviću (1935), Marku Vitoševiću (1938) i Sveti Grkoviću (1933), ni dan danas se ništa ne zna.

Porodice kidnapovanih su tada navele da su neki od ljudi koji su ih odveli, navodno zbog saslušanja nakon kog je trebalo da budu pušteni, nosili uniforme sa amblemom „UČK“ (Oslobodilačka vojska Kosova), dok su neki bili u civilu.

Za njihovo odvođenje niko nije odgovarao, a porodice do današnjeg dana, kako je naveo Radio Goraždevac, nisu dobile informacije šta se sa njima desilo.

Osim njih petorice, u ta dva dana su kidnapovani i Srbi izbeglice iz Hrvatske – Jovan, Nikola, Simo i Blažo Begović, kao i njihov prijatelj Mihajlo Velimirović.

O njihovim sudbinama se do dana današnjeg ništa ne zna.

Od 1998. do 2000. godine, na teritoriji opštine Orahovac kidnapovano je ukupno 86 Srba.

Osamdeset četiri imena se nalaze na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima na ulazu u selo Velika Hoča.

Pored njih, kidnapovani su i novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić čija sudbina takođe nije rasvetljena do današnjeg dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari