Još nema podataka koliko novaca odlazi medijima putem javnih preduzeća 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Na predstavljanju rezultata trećeg Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu u Srbiji 2018-2020. godine, Maksić je kazala da je jedna od obaveza u okviru AKcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu i izmena Pravilnika o registraciji medija.

Ona je kazala da je važno da postoji „lična karta“ medija i da svi podaci o mediju i finansiranju budu na jednom mestu.

„Jutros sam saznala iz vesti da je Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je obrisano oko 500 medija u jednom danu i da to pokazuje koliko je registar nefunkcionalan“, rekla je Maksić.

Ona je navela da mera mora da ima dva koraka, da je prvi izmena Pravilnika o postupku registracije medija, a drugi jeste da se uredi prikaz podataka u Agenciji za privredne registre o mediju.

„Do sada je urađeno da je Pravilnik izmenjen“, rekla je Maksić i dodala da do sada postojala „siva zona“ i da će državni organi i javna preduzeća ubuduće morati da registruju svaki ugovor i sponzorstvo.

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Bojana Sleaković kazala je da je Akcioni plan usvojen 2018. godine, da sadrži 15 obaveza i da obuhvata pet tema: otvoreni podaci, transparentnost, integritet vlasti, javne usluge i pristup informacijama.

Ona je navela da su neke od obaveza da se Zakon o budžetu objavi u mašinsko čitljivom formatu, i da je na tom polju urađeno da se on objavljuje na sajtu Ministarstva finansija.

Predviđena je i izrada E Kalendara javnih koinkursa za finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta i da je funkcionalan od kraja februara.

Selaković je istakla da među obaveze spada i objavljivanje podataka o planiranim i utrošenim sredstvima u okviru lokalnih fondova za zaštitu životne sredine se odnosi na novac prikupljen preko ‘zelenih taksi’ i da je uočen, kako je rekla, disparitet između prikupljenog novca i koliko je potrošeno.

U obaveze se nalaze i objavljivanje podataka konkursa za finansiranje rada udruženja i sufinaniranje izrade medijskog sadržaja od javnog interesa, kao i izrada izveštaja i pokazatelja o organizacijama civilnog društva (OCD), gde se od 12. aprila objavljuje Periodični izveštaj o broju i stukturi OCD.

Govoreći o obavezi integriteta vlasti, koja se odnosi na pomoć i praćenje sprovođenja lokalnih antikorupcijskih planova, do 14. juna 97 jedinica loklanih samouprava usvojilo je taj plan od 145 loklanih samouprava, a samo 21 je formirala telo za praćenje i sprovođenje istog.

Ljiljana Uzelac, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ocenila je da imajuću i u vidu 15 svih obaveza da su „dve potpuno završene, a ostale su u procesu implementacije“.

„Otvoreni podaci su prvi put pokrenuti kroz ovu inicijativu“, rekla je Uzelac o Partnerstvu za otvorenu upravu i dodala da je u fokusu te platforme otvorenija i inkluzivnija uprava.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.