Kisić Tepavčević predstavila predlog zakona o socijalnoj karti 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da u Srbiji nekoliko stotina hiljada građana koristi socijalnu pomoć po različitim osnovama i da postoji 25 različitih prava iz boračko-invalidske zaštite, a da će socijalne karte omogućiti pravedniju raspodelu.

„Budžetska sredstva koja država izdvaja su velika, za ovu godinu iznose 106 milijardi dinara, ali koliko god velika ta sredstva su ipak ograničena i raspoređuju se na mnogo korisnika pa se mora voditi računa o prioritetima“, rekla je Kisić tepavčević u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su zato potrebni podaci o socijalno ekonomskom statusu pojedinaca iz nekolio izvora, a da će Zakon o socijalnim kartama, kako je istakla, „dati osnov za ukrštanja podataka“ kako bi se napravila centralizovana evidencija koja će pomoći u pravednijoj raspodeli sredstava.

Predstavljajući Predlog zakona o socijalnim kartama ona je objasnila da se za sada podaci unose u interne sisteme, da su baze podataka odvojene i ne može se pouzdano znati koja prava i usluge koristi jedna osoba.

Poslanici su danas započeli vanrednu sednicu na kojoj će pored Zakona o socijalnoj karti biti reči i o međunarodnim sporazumuma i autentičnom tumačenju pojedinih odredbi drugih zakona.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.