Beli zubi oduvek su bili simbol lepote i zdravlja. Sigurno da je osmeh ono što većina ljudi primeti na drugoj osobi, a kako bi on bio očaravajući, za to su neophodni lepi i zdravi zubi.


Ipak, oni sa godinama postaju žući, a za to ima mnogo razloga. Počev od kafe, cigareta, čaja, gaziranih napitaka koji u sebi sadrže veštačke boje, zatim crno vino i čokolada, sve su to namirnice koje se manje više svakodnevno konzumiraju, a i te kako utiču na boju zuba. Prebojenosti nastaju i usled različitih, metaboličkih bolesti, primene lekova, na prvom mestu tetraciklina. Sve probleme sa bojom zuba svaki dobar stomatolog bi mogao da reši izbeljivanjem, ali sigurno je da za tu intervenciju većina nas neće imati sredstava. Srećom, postoji ponešto što u vezi s ovim možemo da uradimo i sami, a što će već pomenuti kućni budžet dobro podneti.

Doduše, stručnjaci kažu da je u kućnoj radinosti moguće izbeliti svega nekoliko nijansi, a da pri tom ako se pretera može doći do negativnih posledica. U te svrhe mogu se koristiti jabukovo sirće, soda bikarbona, hidrogen – peroksid, limun, narandža, jagoda, kao i sredstva za izbeljivanje kupljena u apotekama.

Treba znati da je zube moguće izbeliti samo do određene granice, preporuka je da ne budu belji od beonjača. Nakon toga, ma koliko se trudili i izbeljivali li ih, stomatolozi napominju da belji od toga biti neće. Pri tom, ako se, na primer svaki čas izbeljuju hidrogen-peroksidom, naneće im se šteta, pa će postati preosetljivi i skloni krzanju.

Ukoliko se zubi izbeljuju kod stomatologa, može se očekivati poboljšanje za osam do devet nijansi. Dok će u kućnim uslovima efekat poboljšanja biti za svega četiri nijanse.

Ukoliko se ipak odlučite za beljenje zuba kod kuće možete to uraditi jabukovim sirćetom, tako što ćete ga pomešati sa decilitrom vode, i time dobiti neku vrstu tečnosti za ispiranje usta. Ovako pripremljenu tečnost možete koristiti svaki dan. Zube možete istrljati i unutrašnjom stranom kore od narandže. Efekat će biti još izraženiji ako na koru nanesete i malo soli. Isto ovo možete uraditi i s posoljenom korom limuna. Takođe možete ih istrljati i jagodom, samo se tu ne stavlja so. Naravno, kad sprovedete postupak, operite zube na uobičajen način. Posle pranja zuba pastom, jednom nedeljno zubi se mogu istrljati i četkicom na koju je nanesen prašak za pecivo.

Za koju god varijantu beljenja da se opredelite, treba da budete svesni da je to atak na vaše zube. Zbog toga, da biste zube sačuvali, izbegavajte ponovno izbeljivanje najmanje šest meseci. Lepom izgledu zuba najviše ćete doprineti ako se pridržavate pravila oralne higijene i ako izbegavate ono od čega zubi tamne – suviše kafe, crnog čaja i duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari