KRIK: Ukrajinski policajci pomogli škaljarskom klanu u pokušaju likvidacije 1Kijev Foto: Wikipedia / Petar Milošević

Članovi crnogorskog škaljarskog klana i njihovi srpski saradnici imali su podršku ukrajinske policije kada su prošle godine došli u Kijev u pokušaju da likvidiraju šefa suparničke kavačke grupe.

Dvojica policajaca odvezla su ih od granice do glavnog grada i prevezla nazad, a to su radili na zahtev Jevgena Dejdeja – zamenika šefa kijevske policije, otkrivaju KRIK i Slidstvo.

Otkrivamo i da je ubice u Ukrajinu poslao uticajni kriminalac iz Niša Milan Ljepoja koga su, kako veruje srpsko tužilaštvo, kasnije ubili srpski saradnici kavačke grupe.

Radoje Zvicer, vođa kavačkog kriminalnog klana, krajem maja prošle godine izašao je da se prošeta sa troje dece i psom po kraju u kome je živeo u centru Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Šetnju je prekinula kiša koja je počela da pada, pa su potrčali ka kući.

Kiša nije bila jedino iznenađenje. Zvicera su presrela dvojica muškaraca koja su zapucala na njega, naočigled prolaznika. Teško ranjen, pogođen sa pet metaka, Zvicer je uspeo da pobegne u obližnji kafić. Njegova supruga Tamara Zvicer nalazila se nedaleko od mesta pucnjave i verovatno mu je spasila život. Izvadila je pištolj i zapucala ka napadačima, koji su se brzo vratili u svoj automobil i pobegli. Zatim je otišla do kafića, pritisla mu rane da smanji krvarenje dok ne stigne hitna pomoć, koju je pozvao jedan od zaposlenih u kafiću.

Narko-bos je preživeo ovaj napad, a pucači nisu uspeli da pobegnu. Već sledećeg jutra uhapšeni su u blizini Odese, primorskog grada na jugozapadu zemlje, dok su pokušavali da pređu u Moldaviju. Dvojica Srba i dvojica Crnogoraca optuženi su zbog pokušaja ubistva Zvicera i prošlog meseca počelo im je suđenje u glavnom gradu Ukrajine. Dvojica se u crnogorskoj policiji vode kao pripadnici škaljarskog klana – kriminalne grupe koja se sa Zvicerovom nalazi u višegodišnjem ratu.

Balkanski kriminalci, međutim, nisu sami izveli ovu operaciju. Prilikom dolaska, ali i bekstva iz Ukrajine imali su pomoć ljudi iz ukrajinske policije, otkrivaju ukrajinski istraživački portal Slidstvo i KRIK. 

Policajci Rostislav Černobrovij i Semen Gordijenko prevezli su kriminalce od granice do Kijeva, a nakon pokušaja ubistva pomogli su im da beže iz ukrajinske prestonice do Odese. Ovo su radili po zahtevu zamenika šefa kijevske policije i bivšeg narodnog poslanika – Jevgena Dejdeja, saznaju Slidstvo i KRIK.

Ukrajinski policajci koji su prevozili balkanske kriminalce, kao i Dejdej, nisu krivično gonjeni. Niko od njih nije optužen niti otpušten. Ukrajinska policija nije čak ni saopštila u javnosti da su njeni pripadnici pomagali ljudima koji su sada optuženi da su došli da izvrše ubistvo.

Osim ovoga, novinari KRIK-a i Slidstva otkrivaju i ko je poslao ubice u Ukrajinu.

Srpsko tužilaštvo je u okviru istrage srpskog ogranka Zvicerovog klana – grupe Veljka Belivuka, snimilo razgovore kriminalaca u kojima kažu da je atentat na vođu kavačkog klana „organizovao Mance“ – odnosno Milan Ljepoja, kriminalac iz Niša i član međunarodne grupe pljačkaša poznate kao „Pink Panteri“. Ljepoja je krajem prošle godine nestao, a policija je uhapsila Belivuka verujući da je organizovao njegovu likvidaciju, kao i još dva ubistva.

Novinari portala Slidstvo kontaktirali su optužene za pokušaj ubistva Zvicera i policajce koji su im pomagali, ali niko od njih nije pristao na intervju.

Na osnovu prikupljenih dokumenata iz Ukrajine i Srbije, novinari su uspeli da rekonstruišu kako su tekle pripreme za Zvicerovu likvidaciju, ali i na koji način su policijske strukture pomagale zaraćenim balkanskim klanovima.

Pomoć policije

Trojica muškaraca sa Balkana stigla su tajno u Ukrajinu početkom maja prošle godine. Ekipa koju su činila dvojica Srba, Petar Jovanović i Milan Branković, i Crnogorac Emil Tuzović imala je opasan zadatak – da likvidira šefa jednog od najbrutalnijih kriminalnih klanova.

U zemlju su ušli ilegalno u Černovačkoj oblasti, u zapadnom delu države. Čim su prešli granicu, čekao ih je sivi terenac u kome su sedela dvojica Ukrajinaca. Nisu se dugo vozili. Ubrzo su prešli u „tojotu sekvoju“ u kojoj su ih dočekala dva muškarca, ovoga puta su to bili ukrajinski policajci – Rostislav Černobrovij i Semen Gordijenko. Krenuli su ka Kijevu, glavnom gradu ove države, na put dug najmanje 500 kilometara.

Tamo ih je čekao saučesnik iz Crne Gore – Stefan Đukić, koji je u Ukrajinu došao dva meseca ranije koristeći lažni pasoš Severne Makedonije.

Ekipa je bila na okupu, ali joj je trebalo još oko dve nedelje da završi pripreme za Zvicerovu likvidaciju.

U prestižnom stambenom kompleksu Novopečerski Lipki, u kom je Zvicer živeo, iznajmili su stan. U njemu je, nakon neuspele likvidacije, policija pronašla „papir sa Zvicerovim likom“ i omot „milki vej“ čokoladice na kome je Đukićev DNK, kako piše u sudskom dokumentu čiju kopiju poseduju novinari.

Zvicer se, inače, u glavni grad Ukrajine doselio sa suprugom i decom godinu dana ranije, kako je kasnije ispričao na saslušanju ukrajinskim istražnim organima. U trenutku selidbe buktao je rat između njegove ekipe i suparničkog škaljarskog klana i njihovih saradnika – sukob koji je odneo više od 50 života na Balkanu i širom Evrope.

Za napad na Zvicera odabrali su „smart“ automobil koji je kupljen više od mesec dana pre pucnjave. Tamošnja policija sumnja da je ovaj automobil kupljen ukradenim pasošem kako bi se zavarao trag. Iz ovog „smarta“ su istrčali kada su napali Zvicera, a nakon toga su kola zapalili.

Nakon pucnjave, u predgrađu Kijeva, pokupila su ih ista ona dvojica ukrajinskih policajaca koji su ih u „tojoti sekvoji“ nekoliko nedelja ranije dovezli do prestonice, pokazuju sudska dokumenta do kojih su došli novinari.

Cele noći su se vozili na jug, ali nisu uspeli da prebegnu u susednu Moldaviju. Specijalna policijska jedinica uhapsila ih je u blizini Odese, lučkog grada na Crnom moru na jugu Ukrajine, i optuženi su za pokušaj ubistva.

Policajci su prošli mnogo bolje.

Jedan od njih priveden je jer bio u društvu Balkanaca kada su uhapšeni, ali ubrzo pušten. Obojica su izbegla da budu optužena i nastavila da rade u policiji, a njihovu umešanost u slučaj ukrajinska policija je čak krila od javnosti.

Kada su saslušani kao svedoci, policajci su rekli da nisu znali zbog čega su stranci došli u Ukrajinu, piše u dokumentima do kojih su došli novinari KRIK-a i Slidstva. Jedan od njih rekao je da nisu ni pričali sa njima dok su ih vozili – Balkanci su im se samo jednom obratili i na engleskom jeziku ih pitali u koliko sati će stići u ukrajinsku prestonicu.

Na saslušanju, međutim, policajac Gordijenko otkrio je bitnu stvar – da je u ceo slučaj umešan mnogo uticajniji čovek, zamenik šefa kijevske policije Jevgen Dejdej.

Gordijenko je objasnio da im je Dejdej tražio da osumnjičene dovezu u Kijev i kasnije ih odvezu iz njega. Dao im je, kako su ispričali, tačne koordinate gde da „pokupe“ i ostave Balkance.

Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.