Leukemija, tumori mozga i limfoma najčešće maligne bolesti među decom 1Foto: Pixabay/Bokskapet

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja jedne od najosetljivijih populacionih grupa Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” se sa mrežom okružnih instituta i zavoda za javno zdravlje od početka aktivno uključio u obeležavanje ovog važnog datuma iz Kalendara javnog zdravlja.

Svetski dan dece obolele od raka je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta.

U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine, na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, piše portal Batut.org.rs.

Maligne bolesti su jedan od značajnih globalnih javnozdravstvenih problema današnjice, koje, prema statističkim podacima, predstavljaju drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta od 0 do 14 godina, odmah iza povreda.

Upravo zbog toga, obeležavanje ovog datuma ima za cilj da pažnju celokupne javnosti, stručne i opšte, usmeri ka važnoj misiji poboljšanja tretmana, nege, kvaliteta života, emocionalnih i socijalnih potreba dece obolele od raka, kao i njihovih najbližih.

Rak kod dece čini od 0,4 do četiri odsto svih malignih bolesti u opštoj populaciji širom sveta.

Prema poslednjim podacima, tokom 2014. godine registrovano je 300.000 novoobolelih osoba uzrasta od 0 do 19. godina.

Više od 2/3 novoobolelih osoba ili 215.000 je bilo uzrasta do 14. godina.

Uprkos činjenici da obolevanje od raka u svetu kod dece raste i dalje u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti rak kod dece čini 1 odsto.

Najčešći uzrok smrti u detinjstvu u Srbiji su leukemije, limfomi i tumori mozga

U Srbiji rak kod dece i adolescenata čini oko 0,7 odsto u strukturi obolevanja od svih malignih bolesti.

Leukemija, tumori mozga i limfoma najčešće maligne bolesti među decom 2
Foto: Pixabay/ID 1662222

Tri grupe bolesti, uključujući leukemiju, tumore mozga i limfome čine najčešće maligne bolesti u detinjstvu.

Ove tri grupe malignih oboljenja čine gotovo polovinu (49,4 odsto) svih maligniteta u detinjstvu.

Najčešći uzrok smrti u detinjstvu u Srbiji su leukemije, limfomi i tumori mozga.

U proseku svake godine, 48 dece starosti od 0 do 19 godina izgubi bitku sa ovom bolesti.

U strukturi umiranja od svih malignih bolesti dve trećine umrle dece (65,4 odsto) je bilo u uzrastu do 15 godina.

Najčešći razlog smrtnog ishoda kod dece u uzrastu do 15 godina su tumori mozga sa 52,9 odsto, leukemije sa 41,2 odsto i limfomi sa 17,6 odsto.

U uzrastu od 0 do 19 godina, u strukturi umiranja, najčešći uzrok smrti od maligniteta su tumori mozga sa 40,4 odsto, leukemije sa 30,8 odsto i limfomi sa 15,4 odsto.

Velika mogućnost izlečenja

Važno je istaći da je uspeh izlečenja raka kod dece veliki, mnogo veći nego u populaciji odraslih.

U prilog tome govori podatak da u visokorazvijenim zemljama sveta stopa preživljavanja dostiže čak 84 odsto, ali  i da je ona u porastu čak i u pojedinim delovima sveta koji imaju slabije razvijene resurse ukoliko postoji lokalna i međunarodna podrška u ovoj oblasti.

Ne ohrabruje činjenica da se  u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama, i dalje 80 odsto novotkrivenih slučajeva raka kod dece kasno otkrije kada je lečenje slabijeg ili bez efekta, a da 30 odsto dece do 16. godina umre u bolu i patnji.

Tim povodom je Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodno udruženje za borbu protiv raka postavilo cilj da se do 2030. godine postigne eliminacija bola i patnje kod dece koja se bore protiv raka, da se preživljavanje deci sa bilo kojom dijagnozom raka u svetu poveća bar na 60 odsto i da se roditeljima olakša obezbeđivanje neophodne nege deci i u kućnim uslovima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.