Lični interesi iznad opšte dobrobiti 1Foto: BETAPHOTO/ MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Broj zaraženih od virusa kovid 19 poslednjih se dana u Novom Pazaru povećava i grad je opet na ivici da postane epicentar korona krize kao što je bio letos, ocenio je Teo Taraniš iz Akademske inicijative Forum 10 na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Ukoliko se u Novom Pazaru ponovi letošnja kriza, Taraniš smatra da će se lokalna bolnica, koja je pre svega zahvaljujući pomoći dijaspore sada opremljenija, bolje odgovoriti, ali hronični problemi zdravstvenog sistema i dalje su prisutni i onemogućavaju adekvatnu reakciju. Upitan o statusu kritikovanog direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića, Taraniš je odgovorio da je u gradu bilo spekulacija o njegovoj smeni, ali da je on izgleda i dalje na istoj funkciji.

Na konferenciji je predstavljeno istraživanje „Ocena efikasnosti institucionalnog odgovora na pandemiju kovida 19 u multietničkim zajednicama u Sandžaku/jugozapadnoj Srbiji i na jugu Srbije“, koje su od oktobra 2020. do januara 2021. godine sproveli „Forum 10“ i SeConS – grupa za razvojnu inicijativu u osam gradova i opština ovih multietničkih i siromašnijih delova zemlje.

Istraživanje pokazuje da su građani nezadovoljni načinom na koji su lokalne institucije odgovorile na pandemiju virusa kovid 19. Ispitanici zameraju da rad lokalnih samouprava i štabova za vanrednu situaciju nije bio dovoljno transparentan, a mere često kontradiktorne i neefikasne. Bolje ocene su dobile zdravstvene i obrazovne ustanove, kao i vojska i policija, posebno u prvom talasu. Alternativni pružaoci usluga, volonteri, organizacije civilnog društva imali su važnu ulogu u odgovoru na pandemiju, pokazuje ovo istraživanje.

– Učesnici u istraživanju iskazali su mišljenje da su najvažniji razlozi zbog kojih je odgovor institucija bio nezadovoljavajući, a poverenje građana u institucije nisko, stavljanje ličnih interesa iznad opšte dobrobiti, političkih interesa iznad zdravstvenih, neodgovornost nadležnih, neznanje i odsustvo sposobnosti za organizaciju, jedan je od zaključaka istraživanja.

Fahrudin Kladničanin, takođe iz „Foruma 10“, istakao je značaj solidarnosti koje su pokazali zdravstveni radnici iz drugih gradova, Kragujevca, Kraljeva, Čačka, koji su letos pritekli u pomoć. Marija Babović iz SeConS naglasila je probleme koji su se pojavili u Bujanovcu i Preševu. U ovim opštinama ne postoji bolnica, a građani su imali veliki otpor prema slanju u najbližu bolnicu u Vranju i zbog jezičke distance.

Milion dolara Fondacije za otvoreno društvo

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Regionalna inicijativa mladih za integraciju: aktivizam mladih i izazovi za multietničke zajednice u postkovid periodu“ koji „Forum 10“ realizuje uz podršku Fondacije za otvorenu društvo. Aleksandra Šanjević iz Fondacije je kazala da je ova organizacija sa oko milion dolara pomogla razne projekta u odgovoru na kovid krizu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.