Međunarodni dan knjige za decu obeležava se i u Srbiji 1Foto: Freeimages

Biblioteke širom Srbije tim povodom organizuju različite programe, radionice i promocije knjiga za decu, i ukažu na to koliko je važno deci u najranijem uzrastu otkriti vrednost knjige i magije čitanja.

U Beogradu se centralna manifestacija održava u novom prostoru Dečjeg odeljenja Biblioteke grada Beograda „Čika Jova Zmaj“, u Zmaj Jovinoj ulici, gde će pobednicima konkursa „S knjigom u ruci u junaka se preobuci“ biti uručene nagrade.

U Srbiji je u cilju promovisanja čitanja kod najmladjih 1997. uvedena nagrada „Dositejevo pero“ a o toj nagradi odlučuje žiri, sastavljen od više od stotinu beogradskih osnovaca.

Tu nagradu su do sada, izmedju ostalih, dobile knjige „Ja, Aleksija“ Branke Trifunović, „Olimpijski san“ Silvije Otašević i „Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske“ Slobodana Stanišića.

Dobitnici nagrade „Dositejevo pero“ bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Igor Kolarov, Jasminka Petrović.

Dan dečje knjige ustanovljen je na dan rodjenja Hansa Kristijana Andersena, danskog književnika koji je napisao više od 150 bajki, medju kojima su „Mala sirena“, „Ružno pače“, „Palčica“ i „Snežna kraljica“.