Naime, radi se o predmetu u kome se sudilo Milčetu Rajiću iz Požarvca i njegovim saradnicima, gde su od strane spesijalnog tužilaštva bili optuženi za razna krivična dela iz oblasti korupcije, zloupotreba službenog položaja i privrednog kriminala. Zajedničko za ova dva slučaja je to da su sudski procesi trajali preko jedne decenije.

U slučaju „stečajne mafije“ njihovim akterima sudilo se 12, a u drugom 11 godina u Specijalnom sudu. Pošto su donešene oslobađajuće presude u oba slučaja, a zbog dužine trajanja suđenja troškovi su ogromni, koji iznose više stotina miliona dinara, i oni će pasti  na teret države i njenih građana.

Većinu optuženika koji su pravosnažno oslobođeni proveli su izvesno vreme u pritvoru,i oni nameravaju da tuže državu zbog nezakonitog pritvaranja, a jedan dan nezakonitog pritvaranja prema sudskos praksi plaća se sedam hiljada dinara, državu će koštati još ne malo budžetskog novca.

Zanimljivo je i to da je pravosnažnu oslobađajuću presudu „stečajnoj mafiji“ donelo  drugo stepeno veće Apelacionog suda, dok je Milčetu Rajiću i njegovim saradnicima o njihovom oslobađanju odlučivalo treće stepeno veće tog suda, čija je odluka i konačna. Tu presudu Apelacioni sud u Beogradu 17. jula objavio je na svom sajtu.

U toj presudi se navodi da su pravosnažno oslobođeni od optužbi vlasnik preduzeća „Centar promet“ d.o.o Vlaški Do, Milče Rajić(55) iz Požarevca da je sa saradnicima pribavio korist svom preduzeću u iznosu od 60. 977. 258 dinara, za koliko je, prema nedokazanoj optužnici, oštetio republički budžet.

Ovom odlukom preinačena je presuda drugostepenog veća Apelacionog suda kojom su optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne i oduzimanje imovinske koristi. Drugostepenom presudom Milče Rajić bio je osuđen na dve godine zatvora, dok su Goran Šlјapić, I Boško Spasović bili osuđeni na po godinu dana zatvora, a Mirjana Marjanović i Milivoje Karadžić  dobili su kaznu od šest meseci kućnog zatvora.

Inače prvostepenom presudom Specijalnog suda optuženi su bili oslobođeni svih optužbi, ali ja drugostepeno veće preinačilo tu odluku i donelo osuđujuću presudu, verovatno, zbog toga da troškovi suđenja ne bi išli na teret države, kao i da se ne plati nekim optuženima koji su izvesno vreme proveli u pritvoru.

Glavno optuženi koji je dočekao pravosnažnu oslobađajuću presudu, Milče Rajić ne skrivajući zadovoljstvo donešenom presudom, za naš list kaže da je konačno doživeo pravdu u slučaju gde nije imao nikakvu krivicu. –Ovo je predugo trajalo ali, na kraju pravda je pobedila. Doduše, mnogo me je koštala, kao i moju porodicu, mislim, najviše na živce i ugled.

Nije mi bilo lako kada sam, ni kriv ni dužan, u pritvoru proveo 500 dugih dana. Zbog tog, sada, dokazanog nezakonitog pritvora, tužiću državu da mi plati odštetu. Od iznosa koji mi bude dosuđen jedan deo daću u huminatarne svrhe-rekao je Rajić i dodao da u ovom slučaju najviše je izgubila država.

Tri dana nakon objavljivanja da su svi optuženi u predmetu tzv. „stečajna mafija“ pravosnažno oslobođeni još jedan proces  sličnog karaktera dobio je isti epilog kao i u navedenom slučaju.