Naime, za razliku od Opšte bolnice koja, pored grada Požarevca „pokriva“ i osam opština sa teritorije Braničevskog upravnog okruga, gde medicinski kadrovi ne manjkaju, u Domu zdravlja situacija je prilično teška pošto je broj lekara za tri godine smanjen sa 110 na 63 doktora. Ova ustanova obuhvata ogranak u Kostolcu, Medicinu rada i ambulante u osam seoskih naselja, a nedostatak lekara je svuda prisutan. Kako je izjavio Dragan Rakić, direktor Doma zdravlja Požarevac, neophodna su nova zapošljavanja jer pokrivaju područje sa više od 60.000 stanovnika, od čega je 12.000 dece i studenta.

-Ja sam dužnost preuzeo 2015. godine i tada sam u Domu zdravlja Požarevac zatekao 110 lekara. Taj broj bio je prihvatljiv, ali je do danas pao na svega 63. Neki su otišli u penziju , drugi u inostranstvo. U Kostolcu radi samo osam lekara, a pet ih nedostaje, jer je na njih upućeno 25.500 osiguranika. Tu je i oko 3.000 radnika u elektranama i na kopovima, kao i još hiljadu pristiglih sa strane, iz „Goše“ i „Obilića“, koji su angažovani kao izvođači radova u TE Kostolac.

– Sa nedostatkom lekara susreće se i Hitna pomoć, koja ima osam lekara – po četvoro na neodređeno i na specijalizaciji. To je malo i po važećim normativima koji dozvoljavaju 12 lekara, jer treba da ih bude bar 17-18 doktora, kazao je Rakić. Problem je i u Medicini rada, u kojoj je zaposleno osam lekara, a treba da ih bude dvostruko više kao i u seoskim ambulantama. Ranije je jedan lekar tri dana radio u jednom selu, a dva u drugom. Danas kod njih dolazi samo jednom nedeljno.

U Opštoj bolnici u Požarevcu situacija je znatno bolja, jer tamo medicinski kadrovi ne nedostaju. „Mi trenutno imamo 170 lekara i 50 medicinskih sestara, tako da manjka kadrova nema. Situacija je znatno poboljšana prošle godine, kad smo na neodređeno primili 80 ljudi, tako da smo kadrovski potpuno pokriveni“, kaže Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice.

Nedavno je obavljen razgovor predstavnika Gradske opštine Kostolac i Ministarstva zdravlja, u vezi s manjkom lekara u Kostolcu. Iako je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja u javnim službama, dogovoreno je da se uskoro nađe način za angažovanje bar još dva lekara.

– Neke lekare sami plaćamo novcem koji obezbedimo sistematskim pregledima i izdavanjem lekarskih uverenja. Za bruto-zaradu jednog lekara izdvajamo 140.000 dinara mesečno, a takvih imamo 11. Računajući i plaćanja onih koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, to nam je mesečni izdatak od oko tri miliona dinara, izjavio je Rakić.

Na birou samo četiri lekara

Lekara ne samo da nema dovoljno u zdravstvenim ustanovama, već ih nema ni na evidenciji Službe zapošljavanja. „Čak i kada bi nam sada dozvolili da primimo deset lekara, ne bismo mogli da popunimo taj broj, jer ih nema na tržištu rada. Mnogi odlaze na rad u inostranstvo, pa danas na evidenciji požarevačke Službe zapošljavanja na posao čekaju samo četiri lekara“ –  izjavio je Dragan Rakić, direktor požarevačkog Doma zdravlja.