Održani skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početak geoloških istraživanja 1Foto: Inicijativa za Požegu

Skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početkak geoloških istraživanja i u zavisnosti od rezultata tih istraživanja izgradnja rudarskih postrojenja za izvlačenje litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, održani su večeras u selima Papratište i Mušići (nadomak Požege), saopštila je Inicijativa za Požegu.

Iz Inicijative podsećaju da je 5. aprila 2021. kompanija „Jadar Lithium“ d.o.o dostavila Opštinskoj upravi Požega obaveštenje o početku izvođenja geoloških istraživanja u skladu sa projektom počev od 17. aprila 2021.

– Preuzeli smo ulogu uzbunjivača i odmah obavestili javnost o najavljenom projektu, što je uznemirilo meštane sela na koja se predviđena istraživanja odnose. Upoznato sa problemima meštana okoline Loznice, lokalno stanovništvo počelo je da se samoorganizuje u cilju odbrane vekovnih ognjišta i zdrave životne sredine. Pometnju i zabrinutost pojačava i činjenica da predstavnici lokalne samouprave na ovu temu govore tek pod pritiskom medija, dok lokalna televizija nije pravovremeno obavestila žitelje ove opštine o mogućem dolasku ove kompanije, saoptili su iz Inicijative za Požegu.

Održani skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početak geoloških istraživanja 2
Foto: Inicijativa za Požegu

Kako navode, velika posećenost na održanim skupovima ukazuje da su stanovnici na vreme prepoznali potencijalnu opasnost.

Sada već informisani i upućeni u postupak izvlačenja litijuma uz korišćenje toksičnih jedinjenja, narušavanje vodotokova i zagađenje tla, građani su spremni da brane svoje svim raspoloživim sredstvima. Ovo je jedinstvena poruka poslata kako Jadar Lithium, tako i Ministarstvu rudarstva i energetike. Odlučnost i duh zajedništva u teškim vremenima u kojima se srpski seljak mnogo puta kroz istoriju našao, pokazaće se kao ozbiljna prepreka još jednom Golijatu, kažu iz Inicijative i dodaju da  daju svesrdnu podršku ovim hrabrim ljudima.

– Najmanje što možemo da učinimo jeste da podnesemo deo tereta zajednički. U danima koji slede očekujemo da cela Srbija bude upoznata sa bitkom koja je pred ovim ljudima, ističu iz Inicijative za Požegu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Održani skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početak geoloških istraživanja”

  1. Srbija je mala zemlja i već decenijama jedna od najzagađenijih u Evropi.
    Svaka nova eksploatacija, koja za sobom povlači kontaminaciju vodotokova, tla i vazduha, dotući će ionako oronulu i posrnulu prirodu.
    Ne postoji kraj u Srbiji, koji može da se pohvali da je ekološki čist, a da neće biti ugrožen u dogledno vreme od trenutnih i budućih zagađivača.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.