Foto: CRTA

U ime ove grupe zemalja, odluku je Stalnom savetu obrazložila ambasadorka Holandije pri OEBS Dezire M.J. Kopmels, koji je istakla da je CRTA nagrađena za izuzetan doprinos tekućem demokratskom napretku Srbije.

Ona je projekte CRTE označio revolucionarnim, jer su doprineli transparentnosti javnih institucija i većem uključivanju građana u demokratski proces.

Osim toga, napori koje je CRTA uložila u izborni monitoring neprocenjivi su za profesionalno, nepristrasno i blagovremeno informisanje javnosti u Srbiji, naglasila je Kopmels.

Prema njenim rečima, rad CRTE inspirisao je mreže regionalnih aktivista i zaslužio veliko poštovanje međunarodne zajednice.

Najavljujući da će svečano uručenje nagrade biti 16.marta, Kopmels je precizirala da se Nagrada branioca demokratije dodeljuje pojedincu ili grupi za izuzetan doprinos promociji demokratije i odbrani ljudskih prava, u duhu Završnog akta iz Helsinkija i principa OEBS.

Nagrada je ustanovljena 2016.godine, kao priznanje ogromnom doprinosu civilnog društva u odbrani i promociji demokratije među članicama OEBS.

Budući da se u delovima OEBS sužava prostor za civilno društvo i povećava broj napada na branioce ljudskih prava, neophodno je da se vlade članica OEBS trenutno angažuju da bi se preokrenuo ovaj zabrinjavajući trend i obezbedio uspeh civilnog društva, poručila je Kopmels.

Mi smo se obavezali da to činimo u najboljem interesu građana kojima služimo, predočila je Kopmels i ponovila snažnu podršku pravu civilnog društva da govori istinu.

Crnjanski: Ne odustajemo od borbe za demokratiju

Ovo je nagrada za sve ljude koji su nas inspirisali i motivisali da nikada ne odustanemo od borbe za demokratiju, izjavila je FoNetu direktorka CRTE Vukosava Crnjanski.

Nastavićemo da se borimo za demokratsko društvo, gde su građani slobodni i jednaki pred zakonom, istakla je Crnjanski, gde institucije štite javni interes, gde su mediji nezavisni – u društvu u kome je odgovornost osnovna vrednost. Pomagaćemo izgradnju i jačanje demokratije i dalje, a branićemo je iz sve snage onda kada je ugrožena, poručila je Crnjanski.