Oštra borba u Senatu SAD povodom prodaje oružja Evropi 1Foto: Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Istočni front počinje da liči na Zapadni front gde su dva protivnika čvrsto učvršćena u svojim položajima i iza svojih utvrđenja. Front je zaista stigao do onog mesta gde Poljska ima svoja prirodna utvrđenja iza kojih se nalazi cela vojska, od koje je deo funkcionisao u dosadašnjim opreacijama.

Kako piše list Pravda pre 80 godinaOštra borba u Senatu SAD povodom prodaje oružja Evropi 2, Nemci se nalaze na dosta snažnim pozicijama, pošto je na poljsku teritoriju dovukla znatan broj teške artiljerije koju podržava avijacija, laka artiljerija i motorizovani odredi. I s jedne i s druge strane postoje, dakle, dosta snažne baze, pa je prirodno da se rat sve više lokalizuje u sektorima u kojima se sada nalaze prijateljske trupe, i da je ceo front neobično nepomičan, naročito ako se uporedi sa operacijama prve nedelje rata kada su se Poljaci iz taktičkih raloga povlačili.

Poljaci su sa Istočnog fronta zaustavili napredovanje nemačkih trupa, ali im još ne polazi za rukom da ih pomaknu u pravcu zapada. Tvrdi se da Poljaci žele da održe borbe na sadašnjem frontu koji nema ni 400 kilometara, kako bi izazvali što veće gubitke kod Nemaca koji se sada nalaze u nepovoljnoj situaciji.

Nemci povlače trupe iz centra i nastavljaju da bombraduju Varšavu, koncentrišući trupe na Južnom i Severnom frontu.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Očekuje se oštra borba u američkom Senatu po pitanju izvoza oružjaOštra borba u Senatu SAD povodom prodaje oružja Evropi 3

Odluka Frenklina Ruzvelta da sazove kongres za 21. septembra, koja je doneta posle mnogobrojnih razgovora sa šefovima obeju stranaka, pokazuje oštru borbu Ruzvelta da pobedi opoziciju tako da primi zakon o neutralnosti koji neće onemogućavati Sjedinjenim Državama da prodaje oružje zapadnim demokratijama.

List Vreme takođe piše, predsednik je doneo odluku da se ubrza revizija zakona o neutralnosti kako bi se ostvario program koji njegova vlada smatra neophodnim po životne interese Sjedinjenih Dražava.

Američko ministarstvo inostranih poslova primilo je od vlade Rajha listu robe koja je obeležena kao ratno krijumčarenje i sada očekuje slične liste od strane Velike Britanije i Francuske.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.