Dačić je ocenio da otvaranje novog prelaza pokazuje odlučnost Srbije i Mađarske da jačaju političke, privredne i kulturne veze u interesu svojih građana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Koristim i ovu priliku da istaknem da Srbija ostaje dosledna svom stavu da temelj uspešne spoljne politike predstavlja postojanje i stalno unapređivanje kvalitetnih i svestranih dobrosusedskih odnosa, ispunjenih međusobnim uvažavanjem, poručio je Dačić.

On je podvukao da treba istaći da postoji opredeljenje dve države da zajedničkim naporima obezbede poboljšanje i unapređenje položaja srpske nacionalne manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Siguran da će ovaj most saradnje, koji je već prekaljen kroz mnoga iskušenja, dodatno jačati i dati svoj pun doprinos u vremenima koja dolaze, dodao je Dačić.

Dačić je odao priznanje Mađarskoj na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija.

Naša opredeljenost za iskren i konstruktivan dijalog sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje EU, nažalost ne daje očekivane rezultate, ocenio je Dačić.

Ponavljam da je Srbija dijalogu u Briselu pristupila iskreno i bez „skrivene agende“, dok Priština dobro smišljenim provokacijama i opstrukcijama, uz očiglednu podršku nekih stranih sila, prolongira izvršavanje svog dela obaveza iz Briselskog sporazuma, obesmišljava dijalog i time direktno ugrožava stabilnost regiona, smatra Dačić.

Očekujemo da Mađarska razume našu poziciju koja je bazirana na očuvanju zajedničkih hrišćanskih i evropskih vrednosti, zaključio je Dačić.