Pavićević: Fenomen da vlast protestuje protiv opozicije 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Istovremeno, „spontana okupljanja građana“ u Nišu i Leskovcu preslikavaju poteze opozicije nastavljajući trend u kome režim i režimski mediji kopiraju svaku kritiku koja stiže na njihov račun.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević poteze Srpske napredne stranke karakteriše kao „kopi pejst propagandu“.

– Komandant naprednjačke propagande istovremeno je i komandant Đukanovićeve propagande a bio je komandant DOS-ove propagande od petog oktobra do ubistva premijera Zorana Đinđića. Nema tu šta novo da se smisli. Podsetiću vas na izložbu „Necenzurisane laži“. Isti takozvani institut je to organizovao u Crnoj Gori. A podsetiću i na vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja i na tadašnji Zakon o informisanju. Kao što danas neke NN osobe organizuju proteste protiv Koraksa recimo, tada su postojale fantomske organizacije koje su zapravo vodili aktivisti JUL-a, a koje su tužakale sve medije koji bi nešto objavili protiv vlasti, pa bi oni bili osuđeni po hitnom postupku – kaže Milivojević.

Da li verujete da su protesti podrške Aleksandru Vučiću spontani?

Loading ... Loading ...

Milivojević ističe da se i sada, kao što je to bilo za vreme Miloševićeve vlasti, izjednačavaju predstavnici vlasti i država.

– Oni koji brane slobodu u Srbiji se proglašavaju za rušioce države. Svako ko nešto kritički kaže o vlasti proglašava se ne za neprijatelja vlasti već za neprijatelja države. Ovde imamo simplifikaciju država to sam ja. Država je Vučić. Ako kritikujete Vučićeve saradnike vi zapravo rušite Vučića a time što rušite Vučića rušite Srbiju. Sve je to viđeno u ne tako dalekoj prošlosti – dodaje Milivojević, podsećajući na period nakon ubistva premijera Đinđića i događaje tokom NATO bombardovanja.

Na drugoj strani, profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević proteste vidi kao primer na koji način vlast sebe pere od odgovornosti.

– Kada vlast optuže za nasilje, oni odgovaraju da oni trpe nasilje. To je deo medijskog nastupa. Vlast nije odgovorna ni za šta. Ono što je pomalo smešno je što imamo fenomene koji se retko viđaju, recimo da vlast protestuje protiv opozicije – kaže Pavićević, dodajući da se na ovaj način relativizuje svaka odgovornosti koju vlast može da ima u društvu.

– Sve ovo prati i relativizacija onih fenomena koji nadilaze jednu vlast, kao što je nasilje, i onih vrednosti koje usput stradaju da bi se vlast oprala od odgovornosti – smatra Pavićević.

Na „nesvakidašnjost“ protesta vlasti protiv opozicije ukazuje i sociolog Jovo Bakić.

– Reč je o nervozi vlasti. Protestima protiv opozicije ona pokušava da u drugi plan pomeri brojne afere u kojima se bukvalno davi. Naravno, efekat je potpuno groteskan. Nigde u svetu vlast ne protestuje protiv opozicije – ocenjuje Bakić.

Komentarišući poruke koje su se mogle videti na protestima vlasti protiv opozicije, poput – Naša meta su mir i stabilnost, sociolog kaže da vlast pokušava da predstavi nezavisna sredstva masovnog opštenja i opoziciju kao agresivnu, protiv mira i stabilnosti, predstavljajući sebe kao njihovog jemca.

– Naravno, upravo je obrnuto, jer ova vlast je mafijaška, u doslovnom smislu te reči, pa je reč o neobičnom političkom cinizmu – zaključuje Bakić.

Voštinić: „Krvave košulje“ postaće važne

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta kaže za Danas da je osnovni cilj protesta da se skrene pažnja „sa krupnih i vrlo optužujućih stvari koje izlaze na videlo“.

– Po svaku cenu zaustaviti aktuelne debate u čijem su fokusu užasno velike pronevere novca i poverenja ljudi. I pored kontrole ogromne većine medija, društvena debata vođena na slobodnim medijima i društvenim mrežama, uspevala je da formira vrednosni sud u svesti velikog broja ljudi. Kada su to utvrdili na istraživanjima, pažljivo su odredili i stepen osetljivosti birača na pojedine teme, a potom i metodu borbe protiv posledica. U osnovi te metode je relativizacija, međutim kad treba da relativizujete značaj jako krupnih afera onda to izgleda ovako groteskno. Pa ipak, ne treba sumnjati da se radi o jako uspešnoj metodi. Ako se dovoljno dugo bude pominjao „krvavi scenario“, nemojte sumnjati da će „krvave košulje“ postati jednako važne velikoj većini – kaže Voštinić.

Vlast sve čini da dođe do sukoba

Upitan da li pristup „odbrani“ režima od demonstracija građana i opozicije vodi u moguće sukobe većih razmera, sociolog Jovo Bakić ističe da su sukobi uvek mogući, jer, kako kaže, vlast sve čini da ih bude.

– Napad na jednog organizatora demonstracija „1 od 5 miliona“ proteklog vikenda, poruka je šta čeka opozicione aktiviste. Verovatno je davitelj pripadnik službe SNS-a. Imaju stranačku službu bezbednosti – smatra Jovo Bakić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.