Pobjeda: Sinđelić smešten u Centar za azilante 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Taj list navodi da će se narednih dana znati kakav je njegov status i da li uopšte ima zakonskih osnova da traži azil.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da je Sinđelić u Crnoj Gori i da je u Odeljenju bezbednosti u Rožajama izjavio da je progonjen zbog čega je zatražio politički azil.

„Sinđelić je preko staza, mimo graničnog prelaza, bežao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama. Saopštio je inspektorima u Rožajama da je bio primoran da traži politički azil zbog progona i da napusti Srbiju“, kazao je Katnić.

Iz srpskog MUP-a rekli su međutim da je izmišljotina da je Sinđeliću neko pretio.

„Ta osoba nije politički aktivna u Srbiji, pa ne može biti politički progonjena. Dve osobe koje su nedavno proterane iz Srbije su pokušale da mu nedavno pomognu u prebacivanju u Crnu Goru. Očigledno je da se sa pomenutom osobom planiraju neke aktivnosti, a MUP Srbije sa time nema nikakve veze“, objavio je portal Borba, pozivajući se na MUP Srbije.

Novinar portala Standard Samir Rastoder i njegov vozač pre dvadesetak dana su proterani iz Srbije, ali se MUP Srbije do sada o tome nije zvanično oglasio, iako su crnogorske vlasti tražile odgovor.

On je medijima rekao da je išao da radi razgovor sa Sinđelićem ali da su ga srpske bezbedonosne službe presrele i šest sati držale u pritvoru i ispitivale, nakon čega se vratio u Crnu Goru.

Sindjelić je bio svedok saradnik u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma među kojima i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

On je nakon svedočenja u jednoj beogradskoj TV opovrgao sve što je rekao na suđenju.

Na pitanje voditelja zašto je promenio priču i zašto je u Crnoj Gori pričao drugačije, odgovorio je tada: „Da sam rekao bilo šta drugo, ja ne bih stigao do emisije“.

Nakon njegovog gostovanja u javnosti procurili su razni snimci na kojima iznosi različite ocene o njegovoj ulozi u pokušaju terorizma.

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma.

Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina dok je Vladimir Popov osuđen na 12 godina.

Za njih tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.