Počeo dvodnevni virtuelni ministarski sastanak OEBS 1Foto: epa / Christian Charisius

U Tirani je danas počeo dvodnevni virtuelni ministarski sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Premijer Albanije Edi Rama je u svom uvodnom izlaganju rekao da OEBS ima dosta izazova i da se mogu prevazići jedino jedinstvom samih članica.

„Vaše srce je u ovoj Organizaciji ili nije, želite da zaustavite konflikte ili ne, želite da promovišete slobodne medije ili ne, želite da štitite ljudska prava ili ne. Jednostavno je. Naša organizacija je jaka samo uz odlučnost, a bezbednost je jaka samo uz vašu volju da primenite tu odlučnost“, poručio je Rama ministrima i rekao da te volje trenutno nema što „samo vodi iz krize u krizu”.

Navodeći proteste u Belorusiji kao primer, rekao je da OEBS ne može da funkcioniše ako se ne zanemare obrisi hladnog rata u svakom konfliktu i u fokus ne stave obični ljudi i njihova prava.

Pored fokusa na zdravlje i ekonomiju u toku krize izazvane pandemijom, Rama je naveo da je potrebno obratiti pažnju i na bezbednost.

U prvom delu sastanka obratili su se i predstanici OEBS-a, Turske, Rumunije, Švedske, Španije, Nemačke, Evropske unije, Azerbejdžana, Ukrajine, Francuske, Mongolije, Holandije, Andore, Luksemburga, Velike Britanije, Mađarske, Tadžikistana, Estonije, Svete stolice, Lihtenštajna, Rusije, Češke i Kazahstana.

Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.